Suché oko je nově uznaná diagnóza v očním lékařství. Co na něj platí?

10. listopad 2022

Syndrom suchého oka je problém, který trápí podle očního lékaře Vladimíra Kordy, třicet procent populace. Přesný název této oficiálně uznané diagnózy je suché oko. Špatná kvalita slz je daná současným životním stylem plným obrazovek, umělého světla a klimatizací.

„Skutečně se jedná o nově uznanou diagnózu, která lidem způsobuje dlouhodobé potíže, přicházejí s nepříjemnými pocity, že je oči pálí a dřou. Řešíme to podáváním různých druhů umělých slz. Ale ne vždy to pomůže. Novou nadějí může být i speciální laserové zařízení, které prokrvuje oční víčka,“ vysvětluje MUDr. Korda.

Laser obnoví slzný film

Kromě umělých slz, se používají na suché oko špunty do odtokových slzných cest nebo specifické kapky na recept, které by měly ovlivnit kvalitu slzného filmu. Většinou se jedná jen o přechodné řešení. Výzkum je teď zaměřen na výrobu zařízení s laserovým zářením, které proniká do větších hloubek okraje víčka.

„Princip metody spočívá v tom, že laserové záření pronikne do míst, kde jsou žlázky na okraji víčka. Díky jejich prohřátí dojde k lepšímu prokrvení, a tím ke zlepšení funkce těchto žlázek, a k uvolnění odtoku a obsahu těchto žlázek. Využití tohoto laserového zařízení by mohlo mít dlouhodobější efekt, protože pomáhá celkově zkvalitnit slzný film,“ myslí si lékař.

Nedovřená víčka pálí

Častým problémem jsou stavy, kdy dolní víčko odstává, nedoléhá a člověk spí v podstatě s otevřenýma očima. Ty pak pálí a řežou.

„Pochopitelně tam chybí slzný film, protože víčka nedoléhají. Bývá to u lidí ve starším věku a problém řešíme chirurgickou cestou. Posouváme kůži, tu přebytečnou odstraníme, na dolních víčkách se dělají různé nářezy, aby se zkrátil obvod celého víčka a byl ve správném postavení,“ popisuje chirurgickou cestu MUDr. Vladimír Korda.

Oční víčka jsou v očním lékařství samostatnou kapitolou. Někdy řasy nerostou správným směrem, otočí se proti oku a musí se odstranit. Může to být i více řas například po úrazu nebo po zánětu, kdy se okraj víčka zjizví a řasy tam pravidelně dorůstají. V tomto případě je nutný plastický výkon.  

Jak se řeší výrůstky a pigmentace na víčkách? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související