Další Pyrrhovo vítězství. Kolovratník definitivně míří do opozice

19. říjen 2020

Hnutí ANO v Pardubickém kraji ani po dalších vítězných volbách region nepovede. Stávající koalice dostala dost hlasů, aby mohla ve vládnutí pokračovat.

„Nezpochybňuji demokratické právo stran na utvoření koalice. Se všemi napříč spektrem jsme si ale slibovali sednout nad programem a najít průniky. Nestalo se tak. Ve volební sobotu jsme pozdě večer pár minut seděli s hejtmanem Martinem Netolickým na čtyři oči. Debata byla o tom, tak my už máme podepsáno, budeme se domlouvat dál, vám pak dáme vědět,“ popisuje lídr vítězného hnutí Martin Kolovratník.

Zdroje jsou

Hejtman tvrdí, že kdyby se zrealizovala desetina slibů hnutí ANO, zruinuje se krajský rozpočet a že ani nejsou jasné zdroje. Kolovratník oponuje: „Připravili jsme nový projekt, kterému říkáme Regionální investiční fond. Zmapovali jsme si nové možnosti financování. Nad rámec stávajícího rozpočtu jsme připravili asi 10 miliard během 4 let. Je to třeba bezúročné úvěrování, půjčky z Evropské investiční banky anebo z nově vznikající Národní rozvojové banky. Pak jsou evropské fondy. Chtěli jsme šetřit, dělat lepší veřejné soutěže, zakázky.“

Program podle Kolovratníka byl rozvojový. „Měli jsme tam spoustu nových nápadů třeba jako krajské zdravotní vozy, které měly odvážet seniory z nemocnic, když nemohla jet sanitka.“ Netolický plány zpochybňuje a mluví o kupování voličů.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.