V Pardubickém kraji zvítězilo ANO, stávající koalice své pozice obhájila

3. říjen 2020 18:41, aktualizováno

V Krajských volbách v Pardubickém kraji zvítězilo hnutí ANO, které získalo necelých 20 procent hlasů. Koalice 3PK s lídrem současným hejtmanem Martinem Netolickým má skoro 15 procent. Na třetím místě je ODS a TOP 09 se 14 procenty. Čtvrtou příčku obsadila koalice pro Pardubický kraj s lídrem Romanem Línkem. Má přes 13,5 procenta. Za nimi následují Piráti s necelými 13 procenty.

„Mohu přiznat, že jsem měl o něco vyšší očekávání,“ řekl lídr ANO Martin Kolovratník. Podle něj se na výsledku podepsalo dění v souvislosti s epidemií koronaviru v celé zemi.

Krátce před 20. hodinou vydaly 3PK, ODS a TOP 09 a Koalice pro Pardubický kraj a hnutí STAN společné prohlášení, kde se zástupci uvedených stran dohodli na tom, že budou další kroky koordinovat a pokusí se vytvořit stabilní krajskou radu. Fakticky by tak zástupci navázali na současnou spolupráci. Hnutí ANO a Piráti by se tak na další volební období ocitly v opozici.

ČSSD dosáhla přes své spojení s hnutím Společně pro kraj horšího volebního výsledku, skončila stejně jako před čtyřmi lety druhá. ODS se vyplatilo spojení s TOP 09, společně získaly více než 14 procent hlasů.

„Další strany šly v koalicích a ten efekt se musel projevit. Na druhou stranu vítězem je i současná koalice, protože u voličů nepropadla,“ uvedl Roman Línek, dosavadní první náměstek hejtmana a jednička na kandidátce Koalice pro Pardubický kraj složené z KDU-ČSL, SNK ED a Nestraníků.

Úspěšní byli v Pardubickém kraji Piráti. Před čtyřmi lety kandidovali spolu se Zelenými a Změnou, se ziskem 3,87 procenta hlasů ale žádný mandát nezískali.

Letošní účast v Pardubickém kraji byla druhá nejvyšší od vzniku hejtmanství. K volbám přišlo 40,87 procenta voličů. Větší zájem obyvatel kraje byl pouze v roce 2008, kdy dorazilo k urnám 42,61 procenta lidí.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související