Další změny v parkování v Pardubicích. Nový ceník začne platit od 1. ledna

17. prosinec 2019

Řidiče v centru Pardubic čeká od ledna další změna systému placeného parkování. Nižší ceny na některých parkovištích schválili radní města. Po sedmi měsících po velké změně poplatků se totiž ukázalo, že na některých místech je parkovné příliš vysoké a řidiči tam přestali auta nechávat.

Největší změny čekají řidiče na parkovištích podél řeky Chrudimky, to znamená na Tyršově nábřeží v úseku od Jahnovy ulice po lávku přes Chrudimku u Sokolovny a na parkovišti U Mlýnů. Původně tam bylo možné stát úplně zdarma a lidí parkoviště využívali hlavně k dlouhodobému parkování, což znamená, že ti, kteří dojížděli do práce, tam nechávali auta celý den.

Radnice se na jaře rozhodla nabídnout tato místa hlavně návštěvníkům města, kteří potřebují nechat někde auto jen pár hodin, a parkoviště zpoplatnila. To ale přineslo jediný výsledek, skoro nikdo tam neparkoval a řidiči raději auta nechávali o kus dál mimo zónu placeného parkování. To situaci ještě víc zkomplikovalo, protože zatímco u Automatických mlýnů nebo u sokolovny auta ničemu nevadí, v okolních ulicích, kde je stále možné stát bezplatně, se provoz zhoršil, třeba obyvatelé Židova si na to stěžovali přímo na radnici.

Čtěte také

Náměstek primátor Petr Kvaš z ODS k těmto parkovištím řekl: „Je to parkoviště na Tyršově nábřeží a u Automatických mlýnů, kde bylo analýzou zjištěno, že jsou poměrně málo obsazená, takže je nesmyslné, abychom tam ty ceny drželi. Je nabíledni, že hledáme novou cílovou skupinu pro tato parkoviště.“

V současné době tam řidiči platí 20 korun za první a 40 korun za každou další hodinu, a to až do 22 hodin ve všední den. Po novém roce zaplatí 20 za první, 40 za druhou nebo 60 za celý den. A kratší bude i doba zpoplatněného stání, a to do 18 hodin. V sobotu zůstává od sedmi do dvanácti.

Platební kartou nebo mobilem

Záchytné parkoviště zůstává v Masarykových kasárnách, tam řidiči platí pět korun na celý den. Problém je v tom, že jednak je jen na konci města u výjezdu na Chrudim, navíc relativně daleko od centra. Další možnost je parkovat u nádraží u hypermarketu Albert, kde je možné stát zadarmo, ale většinou tam bývá plno. Řidiči se také naučili nechávat svá auta v ulicích hned za zónami placeného parkování, takže třeba v Sakařově ulici, nebo u koupaliště na Cihelně.

Radnice také připravuje výměnu parkovacích automatů za nové, ty už budou umět nejen platební karty, ale přijmou platbu i pomocí telefonu nebo chytrých hodinek. Řidiči ale budou muset zadat registrační značku vozidla. To by mohlo začít fungovat někdy v prvním čtvrtletí příštího roku.

Spustit audio

Související