Dělníci svlékají Automatické mlýny donaha. Brzy z nich vybudují novou galerii

10. prosinec 2020 06:10

Do dvou let má být hotová přestavba památkově chráněné budovy pardubických Automatických mlýnů. Z průmyslové stavby se stane nová galerie Pardubického kraje. Nákladná přestavba za víc než 350 milionů korun začala letos na jaře.

„Tady vedle ta trafostanice byla přistavěná, ta půjde úplně dolů,“ vysvětluje náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj). Zbouráním trafostanice budou Automatické mlýny po dlouhých letech opět vidět kompletně celé. Aktuálně v památkově chráněné stavbě od Josefa Gočára vzniká pevná vnitřní konstrukce, která je pro nově zvolené využití objektu nezbytná.

„Myslím si, že všechny to zajímá, že je to neopakovatelný proces, protože takových domů není tolik. Tady se snoubí industriální architektura s vynikajícím vkladem Josefa Gočára,“ podotýká autor přestavby architekt Petr Všetečka.

Čtěte také

Příprava projektu trvala několik let. Muselo se totiž vyřešit mnoho věcí, které mlýny neměly a nepotřebovaly, ale galerie se bez nich neobejde. „Určitě je tady zajímavá statika. Dům se také musí zevnitř zateplit, galerie je citlivá na vnitřní klima. S tím vzniká spousta složitostí a náročných řešení. Všechny klimaticky stabilní místnosti, jako jsou třeba depozitáře, jsou bez oken, galerie zase potřebuje světlo, takže tam naopak ta okna být musí,“ vysvětluje Všetečka.

Automatické mlýny se schovaly za lešení. Za dva roky bude místo mlýnských strojů moderní galerie

Podle Romana Línka není současné umístění krajské galerie ideální a dřív nebo později by se z pardubického zámku a z Domu U Jonáše stejně stěhovala. Automatické mlýny jsou podle Línka pro podobný účel vhodné. „Tahle památka je téměř ideální, myslím, že bychom těžko něco stavěli.“

Areál Automatických mlýnů se postupně mění ve společenské a kulturní centrum Pardubic. Hned vedle krajské galerie totiž začala minulý týden i stavba městské galerie a centrálních polytechnických dílen. Své záměry mají i manželé Smetanovi, kterým areál mlýnů patří.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související