Demi, Rio i Božetěch. V Pardubické nemocnici se loni narodilo 1571 dětí

7. leden 2017

Nejvíc dětí v našem kraji přichází na svět na Porodnicko-gynekologické klinice v Pardubicích. Počet narozených miminek v posledních letech mírně stoupá a sály začínají připomínat obývací pokoje.

Pardubická porodnice sídlí v pavilonu profesora Cyrila Gály. Ten v pardubické nemocnici gynekologicko-porodnické oddělení založil a ve funkci primáře působil v letech 1930 - 1959. V té době se domácí porody v Pardubicích a okolí začaly přesouvat právě do nemocničního prostředí. V roce 2008 se pardubická porodnice stala třetí nejžádanější porodnicí v Česku.

18 porodů za den je výjimka

V pardubické porodnici jsou čtyři porodní boxy, ve kterých mohou paralelně probíhat čtyři porody najednou. „Náš denní rekord je 18 porodů za jeden den. To jsou ale výjimečná čísla, obvykle to bývá mezi pěti až deseti porody denně, “ vysvětluje přednosta porodnicko-gynekologické kliniky doc. Milan Košťál.

Vanu ještě čekají stavební úpravy, porodní židle s lanem v popředí je novinkou

Porodní boxy na klinice jsou moderně vybavené. Největší rozhodně nepřipomíná nemocniční zařízení. Matky, otcové i zdravotníci se v něm mohou cítit během porodu příjemně. „Dnes samozřejmě chceme, aby to prostředí nevypadalo jako v nemocnici, aby maminky měly pocit, že rodí v domácím prostředí. Máme tady dokonce kuchyňskou linku, třeba i přehrávač hudby pro tatínky. Je tu i velká vana, kde matka může strávit první dobu porodní ve vodě,“ dodává Milan Košťál.

Jednou z novinek, která se stala součástí největšího porodního boxu, je porodní židle se speciálním lanem. „Na ní může rodička strávit první a druhou dobu porodní, držet se lana. Ten, kdo ji při porodu doprovází, si může bezprostředně za maminku sednout a podporovat ji. Ve výjimečných případech může maminka na téhle židli i porodit,“ doplňuje přednosta kliniky a zároveň dodává: „Už tři roky ovšem máme schválený projekt na vybudování vlastního sociálního zařízení v každém z porodních boxů. Celou věc se snažím urychlit a apelovat na technickém úseku, toalety na boxech ale stále nemáme.“

Letos byl první Patrik

První miminko roku 2017 přišlo v pardubické nemocnici na svět 1. ledna ve 2:29 ráno. Patrik Vondra měřil 51 centimetrů a vážil 3,63 kg. „Je to náš třetí syn,“ dodává maminka Lenka Vondrová. „Všichni moji kluci se narodili tady v Pardubicích. Můj novoroční porod byl docela rychlý, přijeli jsme do porodnice ve tři čtvrtě na dvě ráno. Termín porodu jsem měla čtvrtého ledna, ten Silvestr asi všechno uspíšil. Ani jsem ho nestačila oslavit,“ směje se Lenka Vondrová.


Nejčastější dívčí jména: Anna (37), Tereza (30), Adéla (28), Ema (27), Barbora (25)
Nejčastější chlapecká jména: Jakub (33), Jan (31), Matěj (27), Matyáš (27), Adam (27)

Narodilo se víc kluků

V loňském roce se v Pardubické nemocnici narodilo nejvíc Jakubů a Aniček. „Samozřejmě že jsme v roce 2016 zaznamenali i neobvyklá jména,“ dodává staniční sestra kliniky Kateřina Pohorelcová. „Rodiče vybrali pro své děti jména jako například Damien, Demi, Mike, Samantha, Maya, Lucas, Leon, Bella, ale také krásná česká jména jako Malvína, Barnabáš, Anděla nebo Božetěch.“

V roce 2016 měla porodnicko-gynekologická klinika 1540 porodů a narodilo se tu 1571 dětí (z toho 31 dvojčat). Loni přišlo na svět 801 chlapců a 770 dívek. Uvádíme i počty narozených dětí v minulých letech: rok 2015 - 1582 dětí, 2014 - 1516 dětí, 2013 - 1411 dětí, 2012 - 1519 dětí.

Operační sál určený ženám,  které musí podstoupit císařský řez

V roce 2003 došlo ke kompletní rekonstrukci porodnice do dnešní podoby a v roce 2008 se po splnění všech podmínek rozhodnutím ministerstva zdravotnictví a školství změnilo gynekologicko-porodnické oddělení na kliniku. Na klinice také probíhá výuka zdravotních sester a mediků LFUK Hradec Králové.

autor: BRA
Spustit audio