Desková hra posadí rodinu k jednomu stolu. Vyzkoušejte Karak nebo Kutnou Horu

21. listopad 2023

Deskové hry v současné době prožívají boom. Jsou to v podstatě všechny hry, které se dají hrát na stole, včetně karet. Dnes můžete vybírat mezi stovkami titulů. Podle Jana Hellera z internetového obchodu Domov her se může desková hra stát skutečně dobrý prostředníkem komunikace mezi jednotlivými členy v rodině.

„Desková hra je zážitek, komunikujete, sdílíte hru s ostatními hráči, kteří sedí kolem vás. A když se hra dohraje, může se o ní ještě diskutovat. To je velké plus, které deskovky přinášejí,“ míní Jan Heller.

Od Člověče, nezlob se až do Kutné Hory

„Jsou deskové hry, které hrají nás, ne my je. Je tam mnoho náhod, je to hodně o štěstí, úplně nejznámější je Člověče, nezlob se. Ty sofistikovanější hry jsou mnohem složitější. Ale i hry o náhodě, které mají zabavit, jsou dobré pro utužení vztahů v rodině. Zkuste třeba karetní hru Šťastný losos,“ doporučuje Heller.

„Pak jsou ale hry strategické, které se hrají několik hodin a náhod je minimum. Hráč si tu hru tvoří sám. Na začátku prosince má vyjít v češtině strategická hra s názvem Kutná hora. Je to komplexní budovatelská hra, která má svou vlastní ekonomiku, těžíte stříbro v dolech, budujete si město, není pro začátečníky, ale pro ty, kteří už mají něco nahraného,“ vysvětluje Jan Heller.

Deskové hry jsou zábavou pro všechny generace (ilustrační foto)

Karak bodoval za covidu

Velký boom zažily deskové hry v době covidu. „Tam nastal obrovský zlom. Lidi byli doma a potřebovali mít nějakou činnost. Spousta rodin objevila deskové hry. Velmi žádanou hrou se stala česká desková hra Karak, což je jednoduchá rodinná hra, každý hráč hraje za jednoho hrdinu, prohledáváte podzemí, kde naráží na poklady i na příšery, se kterými bojujete. Hra končí, když se porazí nejsilnější příšera. Je to jednoduchá dětská hra, která má teď nové pokračování, které si užijí i dospělí. Hra Karak 2 vychází z jedničky, ale je doplněná o prvky budování. Nejen, že bojujete, ale budujete si zázemí, je to posunuté o level výš, celá rodina si to užije,“ míní Jan Heller.   

Studovat složité návody k deskovým hrám málokoho baví. V dnešní době je to na štěstí jednodušší. Vznikají video návody, kde vidíte postup v reálu. A také se pořádají různé festivaly a akce, kde si lidé mohou zahrát nové deskové hry. Jednou z takových akcí je Pardubický festival deskových her. Letos už je to druhý ročník, který se koná o víkendu 25. 11. – 26. 11. v Teplého ulici v sídle Domova her.

„Přijďte si zahrát s celou rodinou, doporučíme hru, vysvětíme pravidla, a když se vám to bude líbit, můžete si dát pak doma odvetu,“ láká na festival Jan Heller.

Spustit audio

Související