Děti z Vinar chodily loupat trilobity. Pozůstatky prvohor jsou ukryté v opuce

30. červenec 2023

Vinary jsou malá obec nedaleko Vysokého Mýta. Leží v údolí, které obklopují přirozené listnaté lesy a opukové stráně. Právě v opuce je dodnes možné najít otisky živočichů z prvohor. Ve vesnici je také několik historických památek. Za zmínku stojí třeba zvonička svatého Floriana z roku 1877 nebo pískovcové sousoší Kalvárie z roku 1832.

Ve Vinarech dříve žili hlavně vinaři a kameníci. Pěstování vinné révy bylo pro obec tak typické, že se zasloužilo i o vznik jejího názvu. Kameníci zase pracovali v opukových lomech. Těžba opuky skončila zhruba v 60. letech 20. století a vinná réva už se ve Vinarech také nepěstuje.

Celou obcí protéka potok Svařeňka

„V okolí Vinar máme dva významné krajinné prvky. Když budete projíždět obcí, tak se nedá přehlédnout skála. Je to lokalita Za humny a je významná svou teplomilnou květenou. Nachází se tam hořec brvitý, růže bělokvětá, prvosenka jarní nebo šalvěj přeslenitá,“ popisuje starostka Pavlína Šrůtová.

Druhou přírodní zajímavostí je listnatý les Bětník, který obklopuje údolí svařeňského potoka. V tomto dubohabrovém háji je možné najít krasové jevy. V místní jeskyni žije netopýr vrápenec velký a v okolí rostou vzácné jarní rostliny, jako je lilie zlatohlavá a jaterník podléška.

Kousek Vinar najdete i v Praze

„Kousek od pomníku padlým v první světové válce se nachází skála, na které jsme jako děti loupaly opuku a nacházeli jsme trilobity a další obtisky různých mořských živočichů,“ vzpomíná rodák Petr Komárek a dodává, že jedna fosilie se dostala až do Národního muzea v Praze.

Kulturní dominantou obce je zvonička svatého Floriana z roku 1877. „K tomu je taková perlička, zvonička se stavěla na dvakrát. Když se totiž vystavěla až po horní okna, zjistilo se, že je špatně postavená a začala se hroutit,“ říká starostka. Zvonička se dodnes používá a slouží hasičům jako zbrojnice.

Jak dnes vypadá císařská zahrada z roku 1880? Jaká zelenina získala název podle Vinar? A před čím obec chrání sousoší Kalvárie? Poslechněte si celý záznam pořadu.

Spustit audio

Související