Děti ze čtyř pardubických základních škol budou mít o týden delší prázdniny

24. srpen 2018

Čtyři základní školy z celkových 17 v Pardubicích odkládají zahájení školního roku o týden. Dokončují opravy a úklid.

Změna termínu se týká všech žáků škol Bratranců Veverkových a Závodu Míru a části žáků škol Družstevní a Spořilov. ČTK to řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

Pardubičtí školáci dostanou nové laboratoře za čtvrt miliardy

Na pardubických základních školách se bude učit v nových laboratořích

Pardubičtí školáci si budou moct v budoucnu víc užívat výuku chemie, fyziky i ručních prací. Školy čeká nevídaná proměna. Dostanou nové odborné učebny a taky moderní pomůcky. Do pěti let je město chce mít na všech základních školách. Půjde na to skoro čtvrt miliardy korun.

Město hradilo opravy v základních školách, získají 46 nových dílem a učeben přírodopisu, matematiky, fyziky, chemie, dílen a počítačů. Investice dosáhla bezmála 195 milionů korun, významnou část nákladů kryjí evropské dotace.

„Letní prázdniny jsou jediným obdobím, kdy se město může pustit do takto rozsáhlých rekonstrukcí, akce je zároveň mimořádná tím, že zároveň probíhá na ZŠ Bratranců Veverkových, Spořilov, Studánka, npor. Eliáše, Družstevní, Staňkova, Ohrazenice a Závodu míru,“ řekl Rychtecký.

Spořilov jen pro prvňáčky

Práce začaly už v dubnu, intenzivněji postupovaly až během letních prázdnin, kdy ve školách nejsou děti ani učitelé. V ZŠ Bratranců Veverkových a Závodu Míru škola začne 10. září. ZŠ Spořilov přivítá 3. září pouze prvňáčky, ostatní děti se začnou učit také až týden později. ZŠ Družstevní zahájí v termínu výuku děti prvních až šestých tříd, starší děti si také prodlouží o týden prázdniny.

„Ředitelé již rodiče informovali, informace jsou dostupné na webových stránkách škol, ale také na webu města. Ředitelé Závodu Míru a Bratranců Veverkových nabízejí možnost nejmladší žáky alespoň pohlídat nebo přihlásit na příměstský tábor,“ řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Ivana Liedermanová.

Střední školy, které v Pardubickém kraji zřizuje hejtmanství, začnou i přes mnoho investic výuku 3. září, nikde o prodloužení nepožádali, uvedl vedoucí krajského odboru školství Martin Kiss.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související