Dítě na cestě? Internet neví všechno, nasávejte informace raději na předporodním kurzu

6. duben 2022

Budoucí maminky v dnešní době rozhodně nemají nouzi o informace týkající se těhotenství, porodu i šestinedělí. Porodní asistentka Markéta Kožíšková ale varuje před rozebíráním komplikací souvisejících s porodem na sociálních sítích. Mnohem účinnější je najít si vhodný předporodní kurz, který vede zkušená porodní asistentka.

„Laik nemusí správně vyhodnotit všechny informace, které se na něj valí z internetu. Proto je lepší přijít si pro informace na předporodní kurz. Někoho zajímají hlavně fakta a praktické věci, jiný je spíše intuitivní a hledá alternativu. Proto je dobré najít si takový kurz, který bude budoucí mamince vyhovovat. Hodně bych dala na osobní doporučení,“ říká porodní asistentka Markéta Kožíšková, která odhaduje, že zhruba padesát procent žen se účastní předporodních kurzů.

Tatínkové na kurzech nejsou raritou

Tatínkové se podle Markéty Kožíškové velmi zajímají o veškeré informace. A měli by se zúčastnit alespoň jednoho předporodního kurzu na téma porod. Dozví se tam, co je skutečně čeká u porodu, jak mohou být své ženě oporou a pomoct jí v náročné situaci.

Porodní asistentka Markéta Kožíšková

Nejčastěji se budoucí otcové ptají na to, kdy jet do porodnice. Mají strach, aby nebylo pozdě a nezůstali v tom s rodičkou sami. A jaká je odpověď?

„Záleží na tom, jakým způsobem porod začne. Jestli začnou kontrakce nebo odteče plodová voda. Tatínkové si často představují, že to bude jako v americkém filmu, kdy ženě začnou kontrakce, muž se řítí stovkou po městě do porodnice a stihnou to jen o fous. Tak to většinou není,“ směje se porodní asistentka.

Když jsou kontrakce po pěti minutách aspoň hodinu, je čas na odjezd do porodnice. Ale není to rozhodně stoprocentní. „Dejte na šestý smysl. Každá žena vnímá kontrakce jinak. Naslouchejte sobě a svému tělu. Až budete mít pocit, že už se doma necítíte bezpečně, vyjeďte. Nic horšího, než že vás vrátí z porodnice domů, se stát nemůže,“ uzavírá porodní asistentka Markéta Kožíšková.

Markéta Kožíšková vede předporodní kurzy v pardubickém Centru Mama&Me. Jak to tam funguje? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související