Divadlo Paměti národa začne zkoušet i v Pardubicích. Novinku spustí na podzim

7. září 2020

Nečekejte klasickou scénu a ostřílené herce. Představení mají hlavně propojit děti a dospívající s pamětníky přelomových událostí minulého století. Divadelní kroužky by se měly otevřít koncem září v pardubické Machoňově pasáži.

„Zájemců ve věku 11-16 let přibývá, ale pořád ještě jsou volná místa. Rozložíme je do dvou skupin. Čekat na ně bude 15 setkání a finální divadelní představení. Vystupovat můžou s papírem v ruce s napsaným textem. Jde totiž o dokumentární divadlo. Scénář připraví ve spolupráci s našimi lektory, výbornými divadelníky Tomášem Jirečkem a Františkem Kašpárkem,“ popisuje Tomáš Heller, ředitel východočeské Paměti národa.

Mezigenerační spojení

I tahle divadelní aktivita zapadá do snah Paměti národa dostat vzpomínky i mezi mladé lidi. „Nejdřív si z databáze vyberou svého pamětníka, seznámí se s ním a na základě toho s našimi lektory vytvoří divadelní představení, které pak sehrají na nějakém veřejném prostranství. Aktivita je vhodná pro všechny, nejsme žádní školometi. Divadelní kroužky mají sloužit pro zábavu, děti se tam mají po škole pobavit a nemusí přímo holdovat dějepisu a historii.“

Paměť národa představuje rozsáhlou sbírku vzpomínek pamětníků klíčových událostí 20. století. Spravuje ji Post Bellum, Český rozhlas a Ústav pro studium totalitních režimů. Na východě Čech působí dva a půl roku. Podle Hellera se regionální centrála aktuálně přemísťuje z Hradce Králové do Pardubic.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související