Do hudby je nikdo tlačit nemusí. Jak funguje taková školní kapela?

31. květen 2019

Když se dítěti nechce, moc s ním nepohnete. Rodič kolikrát nemá šanci, aby ho přiměl k nějaké aktivitě. V případě holické skupiny Maximix jde ale veškeré přemlouvání stranou.

„Soubor se datuje od roku 2014. Vznikl při Základní umělecké škole Karla Malicha v Holicích. První název byl Smíšený soubor elektro-akustických nástrojů, což vlastně vystihuje zaměření. Dnes už vystupujeme pod názvem Maximix, který vznikl po roce dohadování, jak se budeme jmenovat. Hrajeme tedy na různé nástroje včetně bicích, a to od popu k rocku. Je to takový mix, prostě Maximix,“ usmívá se učitelka Marie Valentová.

CD a první velké koncerty

Nebývá úplně obvyklé, aby školní kapela vydala album. Tady tomu ale je jinak. „Při přípravě jsme měli štěstí na fajn lidi. Prvotní nápad vzešel od jednoho tatínka, který nám umožnil nahrávání v krásném prostředí broumovského kláštera. Hlavním podporovatelem je ZUŠ Holice a zřizovatel, tedy město Holice. Neobešlo by se to ani bez pomoci rodičů, sponzorských darů.“

Dříve lidušky, dnes zušky. České základní umělecké školství nemá ve světě konkurenci

Průvod městem  při ZUŠ OPEN 2018 v Litomyšli

Máte umělecky nadané děti? Mají chuť se naučit hru na hudební nástroj, tančit, zpívat, malovat nebo recitovat? Pak máte velké štěstí, že žijete právě v České republice. Máme totiž zcela unikátní školský systém, který podporuje nadané děti a vede je k umění.

Jeden z největších koncertů v dosavadní éře prožila kapela na květnovém Dnu Pardubického kraje. „Chtěli jsme ukázat, že se na ZUŠ dá hrát i jiná hudba než vážná. Děti to určitě baví víc,“ myslí si Valentová.

Členům kapely je od deseti do osmnácti let. „I přes velké věkové rozdíly si rozumíme a docela nám to ladí. Na zkouškách je sranda. Vyloženě vlastní tvorbu nemáme, ale každá písnička je originál. Veškeré aranžmá nám rozepisuje naše paní učitelka. Před větším koncertem máme intenzivnější zkoušky,“ říkají za kapelu Marie Ďoubalíková a Veronika Jašková.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související