Do Nových Hradů za uměním, jeleny i koly

31. květen 2014

„České Versailles“ nebo „Malý Schönbrunn“. Tak lidé říkají zámku v Nových Hradech. Jeho areál ovšem nabízí i to, co ve Francii nebo Rakousku nenajdete.

Zámek v Nových Hradech je výjimečný. Nejde ale jen o zdobnou architekturu rokoka. Zámecký areál totiž nabízí řadu možností, jak tady můžete strávit svůj čas. Zkrátka poznávat, relaxovat a bavit se.

Rokokový zámek Nové Hrady je dominantou stejnojmenné obce, do které se dostanete po patnácti kilometrech z Vysokého Mýta nebo Litomyšle.

Zámek si nechal, po vzoru letních francouzských sídel, postavit v letech 1774 – 1777 hrabě Jean-Antoine Harbuval de Chamaré.

Od roku 1997 zámek vlastní Magda a Petr Kučerovi, kteří mu po desítkách let chátrání opět vrátili důstojnou podobu a vdechli nový život. Na úpravách areálu pracují dodnes.

Kontakt

  • Webové stránky: http://www.nove-hrady.cz
  • Adresa: Zámek Nové Hrady – č.p. 1, 539 45 Nové Hrady
  • Telefon: 469 325 353
  • E-mail: muzeum@muzeumcyklistiky.cz, zamek@nove-hrady.cz

Zámek díky hradu

Na kopci nad zámkem kdysi stával hrad, který v 15. století nechal zbudovat Zdeněk Kostka z Postupic. Osada Boží Dům tak postupně získala nové jméno - „Nové Hrady“. Podoba hradu ale známá není, mimo jiné i kvůli tomu, že byl rozebraný na materiál - pro stavbu zámku na úpatí kopce. Archeologové tu ale nalezli řadu vzácných předmětů a také mince. Jde o největší mincovní soubor z hradního prostředí v naší republice.


Stálá expozice na zámku
Otevřeno:
Listopad – březen: zavřeno
Duben a říjen: víkendy a svátky od 10 do 16 hodin
Květen – září: denně od 10 do 16 hodin
Vstupné: Dospělí: 80 Kč Děti od 6 let, studenti, důchodci, ZTP 50 Kč Rodinné vstupné – rodiče a děti do 15 let: 200 Kč Cizojazyčný výklad: 120 Kč V zimních měsících jednotné vstupné 100 Kč – dle dohody pro minimálně 10 osob

Je libo zahradu? Vyberte si…

Zámecký areál v Nových Hradech nabízí několik typů zahrad. Majitelé zámku se inspirují nejen stylem francouzských barokních a rokokových zahrad, ale také starých anglických sídel a parků. V areálu najdete také zeleninovou zahradu a zábavu pro děti i dospělé nabízí přírodní labyrint ze vzrostlých stromů. V zámecké oranžerii je umístěna expozice anglických klobouků.

Francouzská zahrada zámku Nové Hrady

Český unikát. Projděte se s jeleny

Zámecký areál se stal domovem několika stovek dančí a jelení zvěře. Na farmu pod starým zámeckým kopcem mají přístup i návštěvníci. Jeleny můžete tvrdým chlebem nebo jablky nakrmit, a to přímo u nich v ohradě.

Od Františka Josefa až po Vratné lahve

Zámecká sýpka nabízí jedinečnou expozici historických jízdních kol, jedná se o jednu z největších soukromých sbírek v Evropě. V Prvním českém muzeu cyklistiky si můžete prohlédnout kola od poloviny 19. století až po současnost. Některá vystavená kola si zahrála i ve filmech, např. Václav, Protektor nebo Vratné Lahve.

0:00
/
0:00


První české muzeum cyklistiky
Otevřeno:

Listopad – březen: zavřeno
Duben a říjen: víkendy a svátky od 10 do 17 hodin
Květen – září: denně od 10 do 17 hodin
Vstupné:Dospělí: 70 Kč
Děti od 6 let, studenti, důchodci, ZTP 40 Kč
Rodinné vstupné – rodiče a děti do 15 let: 160 Kč

autor: BRA
Spustit audio