Do Opatovic se vrací bumerang jménem spalovna

12. říjen 2015

Když v Opatovicích nad Labem přijde řeč na spalovnu komunálního odpadu, místní velmi rychle zbystří. Už jednou plán na její výstavbu po vášnivých diskusích zamítli a spalovna šla k ledu. Teď se ale po devíti letech vrací znovu do hry.

Tím, kdo oživil plán, je město Pardubice, v jeho oficiálních dokumentech, které se týkají nakládání s odpady, je černé na bílém návrh na výstavbu spalovny. Ta by měla ročně zlikvidovat až 100 000 tun odpadků a stát by měla v areálu opatovické elektrárny.

Recyklujeme, ale nestačí to

Zatím jde pouze o návrh, nicméně náměstek primátora pro životní prostředí Jiří Rozinek z ČSSD připustil, že spalovna zapotřebí bude a že město bude muset do budoucna najít investora.

Dnes se sice odpadky ve velké míře recyklují, všechno ale zrecyklovat nelze. A hlavně do roku 2025 budou muset Pardubice a další města a obce skládkování komunálního odpadu omezit. Vyplývá to z nařízení Evropské unie a právě spalovna by mohla být jednou z cest, jak toho docílit.

Spalovna v Rybitví dnes

Obyvatelé Opatovic nad Labem ale spalovnu před lety odmítli v referendu a nevypadá to, že by změnili názor. Místní se naopak obávají, že by spalovna ještě víc zhoršila životní prostředí. Sami říkají, že jim stačí to, že za humny mají elektrárnu a o něco dál pak ještě pardubické chemičky.

Ale hlavně, už tam několik let platí usnesení zastupitelstva, že spalovna na území obce být zkrátka nemůže a přes to zřejmě vlak nejede.

"Je platné usnesení zastupitelstva, kdy bylo odhlasováno, že obec Opatovice nebude souhlasit se spalovnou, takže tady není žádny manipulační prostor. To stanovisko bude jednoznačné," řekl starosta Pavel Kohout (ODS).

autor: wol
Spustit audio