Do Pardubic míří sdílené koloběžky. Město chce jejich provoz regulovat

24. červenec 2020

Po sdílených kolech míří do Pardubic i elektrické koloběžky. Lidé by měli mít možnost si je půjčit už letos o prázdninách.  Radnice ale s firmou Bolt domlouvá velmi přísná pravidla jejich používání.

Město chce zabránit tomu, co se s koloběžkami dělo jinde, třeba v Praze, kde lidé parkovali koloběžky prakticky bez omezení všude, povalovaly se na chodnících nebo v parcích a překážely chodcům a někdy i bránily v provozu.

Město s firmou vytipovalo místa, kde budou koloběžky parkovat a tato virtuální stanoviště budou na webu firmy Bolt a jinde nebude možné stroj odstavit. A provozovatel má také povinnost nesprávně zaparkovanou koloběžku do tří hodin přeparkovat. Jinak na stanovištích na chodnících tam je podmínka, že tam musí zůstat dost místa pro chodce.

Zaparkované koloběžky Bolt

„Připravil jsem společně s firmou Bolt materiál, který by měl jednoznačně upravovat provoz koloběžek. I v tomto případě jsme se rozhodli, že půjdeme cestou virtuálních stanovišť, abychom zabránili tomu, aby se koloběžky válely kdekoliv, tak definujeme místa, kde se budou moct odkládat.“

Koloběžka sama zpomalí

Město také podmiňuje provoz tím, že na některých místech budou elektronicky nastavené rychlostní limity. Konkrétně to bude na třídě Míru, Karlovině, v parku Pod Vinicí, na zdymadle, Wonkově mostu, náměstí Dukelských hrdinů, v parku Na Špici, Bubeníkových sadech nebo kolem Paláce Pardubice. Tam budou moct lidé jet nejvíc 10 kilometru v hodině, a to z důvodu bezpečnosti.

V žádném případě ale nebudou moct lidé jezdit na koloběžkách po chodnících, ale jen po cyklostezkách a po silnici. Vyloučeny budou také lokality, kde nebudou moct koloběžky nechávat. Takže úplně bez stanovišt bude městská památková rezervace, park Na Špici, náměstí Čs. legií, park Pod Vinicí, Bubeníkovy sady, okolí jezera Bajkal nebo městský hřbitov.

Všechny informace uživatelé najdou v mobilní aplikaci Bolt a na webu firmy, služba by měla odstartovat na přelomu července a srpna.

Spustit audio

Související