Do Pardubické nemocnice dnes přijedou kontroloři z ministerstva zdravotnictví

23. říjen 2019 07:20

Do nemocnice v Pardubicích dorazí kontrola z ministerstva zdravotnictví. Zabývat se bude hlavně případem novorozence, kterému lékaři údajně včas nepodali antibiotika proti streptokokové infekci a tím mu způsobili trvalé poškození zdraví. Kontrola potrvá několik dní a týkat se bude i nemocnic v Hradci Králové a Rychnově nad Kněžnou.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula by měl do pardubické nemocnice dorazit kolem poledne. Kontrola se podle mluvčí resortu Renaty Povolné zaměří zejména na kvalitu poskytované péče v porodnici, na novorozeneckém a dětském oddělení.

Pardubická nemocnice je na kontrolu připravená, říká mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová. „Jsme připraveni poskytnout maximální možnou součinnost.“

Ministerstvo se chce zabývat také tím, co porodu předcházelo. Ženu z Vamberka v Královehradeckém kraji totiž spádová nemocnice v Rychnově nad Kněžnou odmítla a poslala na vyšší pracoviště. Hradecká fakultní nemocnice ale měla plno a tak záchranka zamířila do Pardubic.

„Kontrola prověří také cestu pacientky vozidlem Zdravotnické záchranné služby do zdravotnického zařízení a komunikaci mezi sanitkou, nemocnicí v Rychnově a hradeckou fakultní nemocnicí. I do těchto zařízení proto ministerská kontrola zavítá. Je totiž potřeba udělat vše pro to, aby se takové případy již neopakovaly,“ dodává mluvčí ministerstva zdravotnictví Renata Povolná.

Cesta sanitkou nás nezajímá, říká rodina

Podle právníka rodiny Maria Švehelky to ale není vůbec důležité. Dítě se totiž v Pardubicích narodilo zdravé. „Pro rodinu je naprosto irelevantní co se dělo před příjezdem do Pardubic. Přijeli tam včas, porod proběhl bezproblémově. Dítě se v Pardubicích narodilo zdravé a k tomu pochybení došlo až po několika hodinách na dětském oddělení. Předchozí zdravotnická zařízení, ať už je to rychnovská nemocnice, hradecká nemocnice nebo záchranná služba, nemají se stavem Leontýnky absolutně co do činění.“

Kontrola z ministerstva potrvá několik dní. Výsledky by měl mít resort do dvou týdnů, jejich zveřejnění ale bude záležet na postoji rodiny. Kvůli této kauze už přišla o místo ředitelka nemocnice Štěpánka Fraňková. Rodina podala na nemocnici žalobu a případem se zabývají i kriminalisté.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související