Do Ústí nad Orlicí jedou historické traktory. Podpoří sraz starých strojů

6. květen 2019

Nestíhám. Nemám čas. Kolikrát jste dnes použili nějakou takovou větu? Přitom na spoustu úkonů máme zlepšováky, o kterých by se našim předkům ani nesnilo. Proč jsme pořád tak ve stresu?

„Naši předci nebyli tak rozmlsaní jako my. Jejich nároky na to, co potřebovali, byly mnohem menší. Když měli nějakou techniku, nářadí, dokázali si s tím vystačit. Dnes máme spoustu lákadel, co berou hodně času. Lidé znali přesně to, co potřebovali,“ říká ředitel Městského muzea v Ústí nad Orlicí Radim Urbánek. 

Strojní oustecká sobota

Tahle akce vás vrátí o pár desetiletí zpátky. Zjistíte, jak lidé dřív poháněli své mlátičky, šrotovníky, pily a další stroje. Dění se můžete zúčastnit v sobotu 25. května na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí. Program začíná v 9:30 a končit by měl v 16:30.

„Po loňském úspěchu jsme se rozhodli festival zopakovat a rozšířit. K ukázce elektrických a motorových lokomobil přibyde přehlídka historických traktorů. Se třemi traktory ze svých sbírek přijedou pracovníci Národního zemědělského muzea. Návštěvníci uvidí i zástupce nejstarší řady traktorů Zetor a taky traktory značky Svoboda. Ty přivezou členové Svoboda Traktor Klubu", upřesňuje ředitel Urbánek.

V plánu je podle něj ukázka a představení všech strojů. „Přidáme různé zajímavosti. Historické traktory dokonce podniknou okružní jízdu po náměstí. Stane se tak během dne dvakrát, aby všichni příchozí měli možnost vidět stroje v chodu. Otevřeme dětskou hernu, připravíme soutěže a hry o drobné ceny. Dokonce odměníme i návštěvníka z největší dálky.“

Program festivalu historické techniky

  • 9:30 zahájení
  • 9:35 představení funkce motorových lokomobil, ukázky jejich nastartování, případně pohánění hospodářských a dílenských strojů
  • 10:30 představení traktorů a okružní jízda po náměstí
  • 11:15 To nejlepší! - zajímavosti a unikáty vystavených lokomobil
  • 12:30 představení elektrických lokomobil a pohánění hospodářských strojů elektrickými lokomobilami
  • 13:15 představení motorových lokomobil s ukázkami jejich nastartování
  • od 14:15 drobné návštěvnické soutěže
  • 15:00 představení traktorů a okružní jízda po náměstí
  • od 16:00 závěrečné rotování zúčastněných motorů a traktorů
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související