Do Vysokého Mýta dorazili největší hlodavci světa

25. květen 2018
kapybary_mohou_vazit_az_80_kg.jpg

Zahrada Harta u Vysokého Mýta se může pochlubit dvěma přírůstky. Na nový domov si zvykají první kapybary v Pardubickém kraji. Dostaly už i svá jména. 

Jsou to „páni tenkého listí“. Označení pro kapybary pochází z indiánského jazyka Guaraní. Kapybary milují nejen trávu, ale hlavně vodu. A přestože jsou to divoká zvířata, mohou se z nich stát i domácí mazlíčci. Dokážou totiž porozumět lidským povelům. Tak se staly součástí domovů v jihoamerických vesnicích. Ve venkovním výběhu Zahrady Harta, kterou najdete naproti vysokomýtskému letišti, si párek kapybar můžete prohlédnout přibližně od poloviny června.

Kapybara jménem Matylda si zvyká na svůj nový výběh

Přirozeným prostředím kapybar jsou tropické a teplé kraje Jižní Ameriky, hlavně povodí řeky Paraná, Amazonky nebo Orinoka. Matylda a Alex, kapybary, které na Zahradu Harta doputovaly v polovině května, ale Jižní Ameriku v rodném listě nemají. Matylda pochází z jedné z českých zoologických zahrad a Alex přicestoval z Vídně. Teď si zvykají na svůj vnitřní výběh a hlavně sami na sebe.

Bazény jsou napuštěné

Jak je už z latinského označení kapybary - Hydrochoerus hydrochaeris patrné, v životě největších hlodavců světa hraje zásadní roli voda. Jsou to výborní plavci a pod vodou vydrží osm až deset minut. Nozdry mají kapybary umístěné vysoko na hlavě, takže ve vodě mohou dýchat, aniž by vysunovaly oči a uši nad vodní hladinu. Mezi prsty mají krátkou plovací blánu. Ve vodě se tato zvířata také páří a do vody utíkají i v případě ohrožení.

„Naše kapybary mají k dispozici dva bazény. Ten menší jsme umístili do vnitřního výběhu, ve venkovním výběhu mají asi 16 metrů čtverečních vodní plochy,“ vysvětluje zoolog a zakladatel Zahrady Harta Luděk Hojný. „Až samička dospěje, což bude asi tak za rok, mohli bychom se dočkat mláďat. Kapybary si teď na sebe zvykají, po transportu byly hodně vystresované, musíme jim dát na všechno čas,“ doplňuje chovatel. 

Stokrát větší morče

Kapybary mohou dosáhnout hmotnosti až 80 kg, délky těla 1,3 m a výšky v kohoutku 55 cm. Jejich hnědou srst překrývají dlouhé a hrubé pesíky. Mají velmi ostré zuby. Právě ty kdysi jihoameričtí indiáni využívali k výrobě svých zbraní, dělali z nich nože nebo i dláta. Kapary mají mohutné tělo a krátké nožky. Na předních mají čtyři prsty a na zadních jen tři. Samice bývají zpravidla větší než samci.

Kapybary milují trávu a vodu

Pokud byste na Hartecké stezce chtěli porovnávat velikosti hlodavců, máte možnost. Nedaleko venkovního výběhu kapybar totiž najdete výběh s nutriemi nebo morčaty. Zahrada Harta, která na jedné straně přiléhá k silnici 1/35 a na druhé straně vede hluboko do polí, na ploše více než 20.000 metrů čtverečných nabízí pohled na zvířata několika kontinentů.

Kde žije nejvíc želv v Česku? Na okraji Vysokého Mýta

Zahrada Harta přiléhá těsně k silnici I 35, opačným směrem ale vede hluboko do polí

Zoolog Luděk Hojný chová na své zahradě přes padesát druhů želv. Některé z nich neobjevíte v žádné české, dokonce ani evropské zoologické zahradě.

Na Hartecké stezce je několik výběhů s africkými, australskými a jihoamerickými zvířaty. Cestou okolo celé řady jezírek s rybami a obojživelníky si můžete prohlédnout dvě velké voliéry s exotickými papoušky. K oblíbeným atrakcím hartecké zahrady patří určitě surikaty. Zoolog Luděk Hojný v loňském roce jejich chov rozšířil.

Stálicí zahrady je dikobrazí párek, skupinka nosálů červených, jihoamerických lam a australských nebo afrických pštrosů. Pár polárních lišek v současné době vychovává mláďata. Zoolog Luděk Hojný se specializuje hlavně na chov želv, a tak se Zahrada Harta může pochlubit největším počtem druhů želv v Česku. Ve výbězích samozřejmě nechybí ani zvířata běžně chovaná na českém venkově.

Spustit audio
  • Tipy na výlet
  • Publicistika
  • Zahrada Harta
  • kapybary
  • Vysoké Mýto
  • hlodavci