Dostavba obchvatu Chrudimi by měla začít ještě letos

30. říjen 2019 10:45

Na dokončení obchvatu Chrudimi by už řidiči neměli čekat dlouho. Stavba druhého úseku za Slatiňany má začít ještě letos. Sice spíš symbolicky, ale přesto začít. A zároveň radnice zahájila vyjednávání o třetí části obchvatu.

Na staveništi druhého úseku obchvatu celý rok pracují archeologové a ti v terénu ještě nějakou dobu zůstanou. Zároveň by ale Ředitelství silnic a dálnic mělo v nejbližších dnech vyhlásit výsledky soutěže na firmu, která druhou část obchvatu postaví. Do tendru přišlo šest nabídek, nejnižší s cenou 442 milionů, což je téměř o 130 milionů míň, než odhadnuli projektanti.

Stavět se má začít ještě letos, ale prakticky to bude spíš předání staveniště a samotné práce se rozjedou až na jaře. Žádný další odklad by hrozit neměl, na stavbu stát peníze má. Druhá část obchvatu bude dlouhá přes čtyři a půl kilometru a hotová má být v roce 2021.

Rýsuje se pokračování

U třetí (severozápadní) části obchvatu je zatím jasný jen základní směr, a to spojnice od silnice I/17 u Bylan k napojení na silnici I/37 u Vestce. Tam je ale zásadní problém s železniční tratí na Pardubice. Chrudimská radnice se s Ředitelstvím silnic a dálnic dohodla, že nechá prověřit, jak koleje přemostit. Do února by měla být jasná přesná trasa, kudy by třetí část obchvatu měla vést. Až bude stát, budou mít řidiči možnost ve směru Heřmanův Městec – Vysoké Mýto nebo opačně Chrudim úplně vynechat a vyhnout se jí.

Spustit audio

Související