Dovolená v autokempu bude letos dražší. Seč i Buňkov mírně zvedají ceny

12. duben 2023 14:15

Za celé tři týdny se do českých autokempů začnou vracet turisti a školní výlety. Provozovatelé v květnu oficiálně zahájí sezónu. Návštěvníci ale musejí stejně jako vloni počítat s tím, že za služby a ubytování utratí víc peněz. Vyšší provozní náklady promítly do svých ceníků třeba autokempy v Seči na Chrudimsku a taky v Břehách na Pardubicku.

Přibližně o 10 % zdraží veškeré služby autokemp Seč Pláž. Potvrdila to vedoucí Táťána Vojtěchová s tím, že ceny zvedli kvůli dražším eneregiím a vyšším provozním nákladům. Třeba v létě si tak za větší stan budou účtovat 110 korun za noc, za obytné auto 150 korun, a za elektrickou přípojku 100 korun. Komfortnější ubytování v chatce se čtyřmi lůžky a WC vyjde na 1300 korun a luxusnější čtyřlůžkový mobilheim na skoro 2 000 korun za noc. Děti ve věku do šesti let ale mají ubytování zdarma. O 10 % zdražil  taky poplatek za psa a přistýlku.

Autokemp zároveň chystá pro nadcházející sezónu vylepšování některých služeb, například rozšíří místa k sezení u kiosků s občerstvením a budou mít i novou kolárnu. A pokud vše půjde hladce, mohl by příští rok autokemp mít i malou solární elektrárnu na ohřev vody.

Sečskou přehradu můžete brázdit na pramici nebo na šlapadle

Pokud jde o cykloturistiku, tak jedním z nejvyhledávanějších je v Pardubickém kraji autokemp Buňkov v Břehách u Přelouče. I tam ubytování mírně zdraží. Podle vedoucí Lucie Jelínkové zvedli ceny služeb asi o 5 až 10 procent, tedy podobně jako vloni. Za stan zaplatí návštěvnici 100 korun za noc, za obytné auto 150 korun. Třílůžkový apartmán stojí 1200 a nejdražší mobilheim 1800 korun za noc. Podle Jelínkové promítli letos do ceníku služeb nejen dražší energie, ale taky zvyšování platů personálu. Na žádné větší investice a opravy už ale dávat peníze nechtěli.

Zdá se, že zdražování služeb turisty od kempování neodrazuje, například Buňkov už má na léto obsazené všechny chatky, apartmány i mobilheimy. Počet rezervací v Autokempu Seč Pláž se v tuto chvíli pohybuje kolem 60 až 70 procent. Vloni zařízení navštívilo 23 tisíc lidí. Prozovatelé očekávají, že by letošní návštěvnost mohly příznivě ovlivnit i prodloužené víkendy. A jako obvykle bude záležet také na tom, jestli bude přát počasí.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související