Drážka, Židov, okolí Štrossovy ulice. Pardubice připravují rozšíření placeného parkování

27. červen 2024 11:02

Pardubice chtějí od podzimu rozšířit placenou parkovací zónu z centra do východní části města. Týká se to městského obvodu I a částečně obvodu III. Změny se dotknou rezidentů i návštěvníků.

„Bavíme se o oblasti Židova, kolem gymnázia a směrem ke Chrudimce. Území je ohraničené ulicemi Sakařova, Na Drážce a železničním koridorem. Vše ještě bude podléhat schválení,“ řekl náměstek primátora Jan Hrabal (ANO).

Pro obyvatele lokality a zároveň vlastníky aut bude případná změna znamenat, že si budou muset koupit rezidentní kartu, která stojí 1200 korun. Kolik bude stát návštěvnické parkovné, ještě není stanoveno. „Počítáme s tím, že tarif by byl progresivní, možná podobný tomu, jaký je na Tyršově nábřeží, kde je i celodenní parkování 60 korun za den. V Sezemické ulici by mohlo být místo pro návštěvnické parkování,“ řekl Hrabal.

Pomůže placená zóna domácím?

Placená zóna má pomoci obyvatelům, kteří tam nemají u svých domů kde zaparkovat. V některých krizových časech je tam obtížné zaparkovat. V současné době je tam parkování zdarma, řada lidí, kteří sem dojíždí, odstavují svá vozidla v ulicích a pak jdou pěšky do centra,“ řekl Hrabal.

V první řadě musí město najmout monitorovací vůz, který zjistí, kde a jak lidé nejvíc nebo nejméně parkují. Lokalitu objede v různých časech a zpracuje analýzu. Město také musí místo osadit parkovacími automaty a v ulicích vyznačit parkovací stání, podle náměstka je to ještě hodně práce. „Může se stát, že někde počet stání klesne, někde naopak stoupne. Pokud například ve vedlejších ulicích dáme zónu 30, díky oboustrannému parkování se tam počet míst navýší,“ dodal Hrabal.

autoři: pta , RUS | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související