Odpůrci spalovny v Rybitví mají nový argument. Souhlas ministerstva podle nich vycházel z nesprávných čísel

28. červen 2024 09:53

Pardubice i okolní obce dál bojují proti spalovně nebezpečných odpadů v Rybitví. Tvrdí, že kladný posudek vlivu na životní prostředí, který společnosti AVE CZ vydalo ministerstvo životního prostředí, vycházel z nesprávných emisních limitů. O modernizaci a obnovení zařízení usiluje firma už od roku 2006 a po kladném posudku EIA se zdálo, že projektu už nic nestojí v cestě. Teď ale odpůrci spalovny žádají nové prošetření.

Odpůrci se odvolávají na údajnou chybu ve výpočtu v takzvané rozptylové studii. Upozornil na ni Antonín Novák, který dřív pracoval ve výzkumném ústavu v Rybitví. Podle něj nebude zatížení ovzduší v okolí spalovny nevýznamné, jak tvrdí posudek. Při základním výpočtu tam totiž uvedli 20 tisíckrát menší hodnotu jedné z posuzovaných látek, benzo(a)pyrenu.

„Takže jim všude vyšly 20 tisíckrát nižší čísla a na různých úrovních, včetně zdůvodnění ministerstva životního prostředí, se přetřásá, že hodnoty jsou zanedbatelné,“ tvrdí Antonín Novák.

Odvolání není možné

Proti kladnému posudku EIA z května loňského roku už není právně možné se odvolat. Odpůrci ale plánují použít argument, že projekt dostal od ministerstva zelenou na základě nesprávných výpočtů.

Žádost o další prošetření bude možná například, když firma požádá o stavební povolení atd. Ještě před tím, ale chtějí odpůrci nový argument přednést v senátu. „Samozřejmě ta tvrzení dr. Nováka budou nějakým způsobem podložená, dojde k projednání na plénu senátu, kde se k tomu budeme všichni vyjadřovat a na základě toho jednání budeme doufat, že se ta legislativa otevře a věřím, že tím vyvoláme jednání a zájem ministerstva životního prostředí, které bude pravděpodobně chtít vyvolat přezkum dokumentace posuzování vlivu na životní prostředí,“ potvrzuje primátor Pardubic Jan Nadrchal (ANO).

Spalovna v Rybitví je odstavená 20 let. Po obnovení a modernizaci by podle plánu měla spalovat ročně až 20 tisíc tun nebezpečného odpadu. Město s původním vlastníkem chemičkou Synthesia jednalo v minulosti odkupu areálu. Zastupitelé ale neschválili uvolnit požadovanou cenu 30 milionů korun z rozpočtu.

Spustit audio

Související