Dřevěný objekt na pardubické Dukle nepatřil k bývalé vojenské nemocnici, potvrdil NPÚ

8. prosinec 2020 13:01

Snaha zachránit údajně poslední budovu bývalé pardubické vojenské nemocnice má pokračování. Národní památkový ústav totiž zjistil, že dřevěný objekt do lazaretu patřit nemohl.

Celá situace začala tím, že zastupitelé Pardubic rozhodli koupit od basketbalového klubu dřevostavbu a v budoucnu ji zbourat kvůli projektu Dukla sportovní. Místní občan se ji ale pokusil zachránit tím, že požádal ministerstvo kultury o její zařazení na seznam kulturních památek.

NPÚ: Není to lazaret

Dominik Barták je nejen tiskový mluvčí kraje, ale také obyvatel sídliště Dukla a právě on inicioval zápis na seznam kult památek. Národní památkový ústav v Pardubicích ale vzápětí vydal stanovisko, že objekt nemůže být pozůstatkem vojenské nemocnice.

Barták proto žádost stáhl. „Ukázalo se, že budova byla postavena na tomto místě později. Proto jsem požádal ministerstvo kultury o stažení své žádosti tak, aby nebyl blokován další postup příprav projektu Dukla sportovní.“

V ulici V Ráji jsou poslední objekty bývalého vojenského lazaretu

Válečná nemocnice pro tisíce pacientů fungovala na Dukle během 1. světové války. Jenže podle Karla Falhaura z úseku památkové péče radnice je dřevěný domek na úplně jiném místě, než byla karanténa.

„Ten objekt by stál buď ve vlečce přímo v kolejišti, což je nepřípustné. Navíc ta celá karanténa skončila v roce 1937, kdy byla odstraněná a je vidět z podkladů, že až v 50. letech byl objekt postaven,“ řekl Falhaur.

Další památkář z radnice Zdeněk Tobiáš pak dodává, že ani podoba objektu neodpovídá domkům v bývalém lazaretu. „Tady neodpovídají půdorysné ani výškové rozměry, sklony střech, způsob založení objektu, způsob opláštění, okna jsou úplně jiného charakteru, než byly používány na počátku 20. století. Doopravdy stavba odpovídá charakteru výstavby z 50. let.“

Vojenská nemocnice Pardubice

Vojenský lazaret na Dukle

Válečná nemocnice pro 10 tisíc pacientů na Dukle vznikla v letech 1914 až 1915 a fungovala až do roku 1919. Celkem to bylo 365 dřevěných domků.

Areál o rozloze 80 hektarů fungoval jako naprosto soběstačné město. Byla tam dvě nádraží, kotelna, spalovna nebo i opravny oděvů a bot.

Radnice tak může s místem, které po zbourání dřevostavby vnikne, i nadále počítat v projektu Dukla sportovní, říká náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD). „Já bych chtěl ubezpečit všechny sportovní kluby a sportovce, že nic nestojí v cestě tomu, abychom dál pokračovali v přípravách projektu.“

Radnice tedy může stávající dřevěný objekt zbourat, na jeho místě má v budoucnu podle projektu Dukla sportovní vzniknout parkoviště a část vrhačské louky.

Spustit audio

Související