Dříteč – Vesnice roku 2014 v Pardubickém kraji

Východočeské výlety s datem 2. srpna 2014 se vypraví kousek za Pardubice. Asi v polovině cesty z Pardubic do Hradce Králové leží s počtem málo převyšujícím tři stovky obyvatel obec Dříteč.

A právě Dříteč vyhrála letošní krajské kolo soutěže Vesnice Pardubického kraje roku 2014. Obec si nejvyšší ocenění – Zlatou stuhu – zasloužila díky investicím do školství a sportu, ale zejména proto, že se její obyvatelé dokázali stmelit v jednu dobrou partu lidí a pozvednout společenský život.

Kazatelna s kotoučem od cirkulárky a vojáci na stěnách

Dominantou Dřítče je bezpochyby farní kostel svatý apoštolů Petra a Pavla. Presbytář pochází ze 14. století, zdobí ho gotická okna, gotický svatostánek a je zaklenut křížovou klenbou. Hlavní loď kostela je však barokní. Její stěny zdobí unikátní nástěnné malby, které jsou předmětem neustálých sporů, zda jsou či nejsou uměním a zda mají či nemají na stěnách zůstat.

V roce 1965 je namaloval malíř Vojmír Vokolek. Levá stěna představuje výjev z Noemovy archy, na pravé stěně Vokolek vykreslil výjev z biblického Ráje. Rozpačitým dojmem působí obzvláště vojáci se samopaly, obklopující Noemovu archu.

Vokolkovy malby naleznete v necelé desítce kostelů na Pardubicku a na Vysočině. Právě ty dřítečské Vokolek namaloval v době svého malířského vrcholu. Každopádně jsou unikátní. V celém světě nenajdete stejné. Vojmír Vokolek dřítečskému kostelu věnoval ještě obětní stůl z dřevěných trámů, závěsný kříž a kazatelnu. Jejím podkladem je kotouč z cirkulárky.

I zvon ctí noční klid

Ve věži dřítečského kostela visí starobylý zvon z počátku 19. století. Až do roku 2009 visel zapomenutý. Od té doby se jeho zvuk nese obcí každou hodinu, kdy na něj malé kladívko odtluče příslušný počet hodin. Naposledy však zvon zazní ve dvaadvacet hodin a pak až do šesté hodiny ranní ctí noční klid.

Cvičná louka je pro začátek nejlepší

Při putování po okolí Dřítče si můžete také zahrát golf. Tamní golfový resort obec hodně proslavil a je vítaným místem nejen pro zdatné hráče, ale i pro začátečníky. Zahrát si můžete na hřišti o celkové rozloze 80 ha, ale pokud se neumíte do míčku ani trefit, zajděte si nejprve na cvičnou louku. Věřte, tam si ostudu nevystřihnete.

0:00
/
0:00

Sto schodů „do nebe“ a dalších sto šedesát k tomu

Okolí Dřítče nabízí pestrou řádku turistických atrakcí. Jednou z nich je i nově otevřená rozhledna Milíř u Vysoké nad Labem. Stojí na stejnojmenném kopci v nadmořské výšce 285 m n.m. a z parkoviště v obci k ní vede rovná stovka poměrně strmých schodů. Nenechte se jimi ale odradit. Výsledek totiž stojí za to.

Vysoká nad Labem, rozhledna na vrchu Milíř

Samotná rozhledna je architektonickým skvostem a zařadila se mezi dvanáct nejlepších staveb Královéhradeckého kraje. Je trojboká, postavená ze dřeva, železa a litého betonu. Spodní část tvoří vstupní domek, následují tři vyhlídkové plošiny, z nichž ta nejvyšší, šestiboká, nabízí výhled z výšky sedmadvaceti metrů. A představte si, že rozhledna se dokonce stala dějištěm tak významné události jako je svatba. Až po stovce schodů zdoláte ještě další sto šedesát přímo v korpusu rozhledny, otevřou se před vámi malebné a daleké výhledy.

0:00
/
0:00

Do knihy rekordů dostala Dříteč vyfouklá vajíčka

Výhledem z rozhledny Milíř naše první srpnové Východočeské výlety končí. Pokud jsme vás inspirovali k návštěvě Dřítče a okolí, jedině dobře. Celá krajina severně od Kunětické hory, kde Dříteč leží, je protkána cyklotrasami a vybízí i k pěším výletům.

Až v Dřítči budete, podívejte se na krásnou a vesele pomalovanou přístavbu základní školy, na vynálezce ruchadla bratrance Veverkovy, můžete zavzpomínat u pamětní desky jednoho z nich, Václava, který je pohřben na dřítečského hřbitově. Před obecním úřadem, připomínajícím stavby funkcionalismu, si všimněte poněkud zvláštního stojanu, na němž letos viselo 23 tisíc vyfouknutých vajíček. Právě tímto počtem se Dříteč zapsala do české knihy rekordů. Šťastnou cestu.

autor: Lukáš Peška
Spustit audio