Druhý pokus pro Kutřín. Začala dostavba velkého poldru za víc než půl miliardy korun

18. červen 2024 07:10

Bude stát víc než půl miliardy a dokáže zadržet stoletou vodu. To je poldr v Kutříně na Chrudimsku. Jeho stavba začala už v roce 2021. Po pár měsících se ale zastavila a původní dodavatel předčasně skončil. Teď má dílo dokončit polský stavební gigant Budimex. Na poldr čekají hlavně obce na toku Novohradky, kde se voda vylévá pravidelně.

Do skály v Kutříně se zakusují bagry, postupně odhrnují jednotlivá patra v místě, kde bude stát přes 140 metrů dlouhá hráz.

Původní dodavatel skončil

První pokus nedopadl dobře, provázely ho technické komplikace a navíc se zvedly ceny základních stavebních materiálů. Původní dodavatel nakonec od smlouvy odstoupil.

Stavba suchého poldru v Kutříně začala přeložením toku řeky Krounky

„Samozřejmě máme nějaké smluvní podmínky, ty myslí na všechno, co nás napadlo, nicméně ta inflace byla taková, že na to ani ty smluvní podmínky připraveny být nemohly,“ vysvětluje ředitel Povodí Labe Marián Šebesta.

Poldr Kutřín má ochránit obce na toku Novohradky, mezi ně patří třeba Luže, kde velká voda zlobí pravidelně. „Máme s ní problémy, dokonce několikrát ročně. Teď naposledy tam byl 3. povodňový stupeň na konci roku. Na okraji toho 3. stupně se to rozlévá mimo obec na louky, ale pak už hrozí, že se to lidem vylije do zahrádek, hrozí i zatopení nemovitostí,“ připomíná nezávislý starosta Luže Ladislav Peterka.

Podoba hráze

Stavební firma postaví betonovou hráz 146 metrů dlouhou s maximální výškou 17,8 metru. Hráz bude migrační pro zvířata, aby tam v době, kdy poldr nebude zatopený vodou, mohla volně procházet.

„Při hrozící povodni tam sjede velký tabulový uzávěr. V dalším bloku budou ocelové roury, kterými se bude převádět povodňový průtok. Jak bude stoupat hladina vody, roury se budou uzavírat, aby vody ven teklo pořád stejně," řekl Šebesta.

Vizualizace poldru naplněného vodou v Kutříně

„Požadavek ochranářů byl, aby hráz byla co nejsubtilnější. Když by byla sypaná, byla by hodně široká a nevešla by se tam. Proto se zvolila betonová hráz, na jedné straně budou odstupňované bloky, které budou obsypané kameny, aby vypadala jako skalní stěny," řekl Šebesta.

Kutřín je výjimečný tím, že nic podobného se desítky let nestavělo. „Ta kapacita suché nádrže zde na Kutříně bude až na stoletou vodu,“ dodává ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Stavba poldru bude stát přes 560 milionů korun a hotový by měl být v roce 2027.

autor: Josef Kopecký | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související