Parkovací dům v Pardubicích bude bez střešního hřiště, ale s více místy

27. září 2024 12:22

Hrubá stavba městského parkovacího domu u hokejové arény v Pardubicích je hotová. Podle dodavatelské firmy práce pokračují podle plánu. I když na začátku stavba stála kvůli technickým potížím s přeložkami kabelů, skluz se podařilo dohnat. Zakázka za víc než 300 milionů korun má být hotová v únoru. Místo původních 380 tam nakonec bude 440 parkovacích stání.

Podle stavbyvedoucího Jiřího Tkáče pokračují práce podle plánu: „V této fázi teď budeme pokračovat s tím, že dole v zázemí toho HC Dynama budeme dodělávat vnitřní vybavení, instalace, vzduchotechniku.“

V přízemní parkovacího budou prostory pro malé hokejisty včetně rozběhové dráhy, klubovny a kuchyňky. Všechno ostatní bude sloužit řidičům, vjezd bude zezadu od fotbalového stadionu. Zaparkuje tady 440 aut z toho 20 řidičů - vozíčkářů.

Parkovací místa navíc

V některých patrech už dělníci provádí dokončovací práce

Parkovacích stání bude víc, než bylo původně v plánu. Důvod vysvětlil prozatímní šéf pardubického rozvojového fondu Jan Kratochvíl: „Projektant přišel s tím, že když dojde k přeuspořádání nosných sloupů, tak dojde ke zvětšení parkovací plochy. To byla první změna projektu, která i přinesla výrazné snížení nákladů na výstavbu i díky úspoře různých technologií, a to v řádu milionů korun.

„Za druhé došlo k navýšení počtu míst, protože jsme zrušili venkovní hřiště, které za nás nedávalo smysl. To nám přineslo dalších 28 míst. V součtu to dělá navýšení o cca 60 parkovacích míst.“

Stáhne auta z okolních ulic?

Jaká bude výše parkového, zatím město neupřesnilo. Náměstek primátora pro dopravu Jan Hrabal (ANO) řekl jen to, že by cena měla být příznivější pro rezidenty. „Hlavně budeme cílit na návštěvnické parkování, abychom motivovali lidi, kteří přijedou do Pardubic, aby parkovali v tomto parkovacím domě.“

Parkovací dům v Pardubicích podle návrhu Michala Palaščáka

S tím budou souviset i opatření v ulicích Pernerova, Sladkovského a Na Hrádku, kde město plánuje čistě rezidentní parkování, návštěvníci tak v těchto ulicích nezaparkují a budou muset zaparkovat v parkovacím domě.

Stavba parkovacího domu figurovala v kauze manipulace veřejných zakázek na pardubickém magistrátu, kdy skupina kolem exprimátora Martina Charváta se snažila ovlivnit přidělení zakázky jiné firmě než té, která vzešla z výběrového řízení a která parkovací dům nyní buduje.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související