Dušená treska na citrónovo-česnekové omáčce. Udělejte si k ní netradiční, skvělé celerové hranolky

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů.

Ingredience
  • 600 g tresky
  • 2 lžíce másla
  • 1 citrón
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • petrželová nať
  • Příloha - celerové hranolky:
  • celer
  • mořská sůl
  • mletá paprika
  • majoránka
  • olivový olej

Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.

Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.

Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.

Chutně připravená treska na citrónovo-česnekové omáčce je recept na hlavní chod, ke kterému si připravte netradiční, ale skvělé celerové hranolky.

Postup:
Na rozpálené máslo dáme prolisovaný česnek, hořčici, citrónovou šťávu i kůru a sójovou omáčku. Nakonec rozložíme po celé ploše tresku.
Pánev zakryjeme a dusíme asi čtvrt hodiny na slabém plameni doměkka.
Když bude potřeba podlijeme trochou vody.
Při podávání posypeme petrželovou natí.

Postup přípravy celerových hranolek:
Celer očistíme a nakrájíme na tenké hranolky.
Ve velké míse si připravíme marinádu smícháním olivového oleje, koření a soli.
Pak vložíme hranolky z celeru a dobře je obalíme.
Hranolky rozložíme na plech na pečící papír a pečeme 45 minut na 220 stupňů.
V polovině pečení musíme obrátit.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka