Dva miliony stromků zacelují mýtiny po kalamitě z roku 2015

23. květen 2017

Lesníci na Orlickoústecku a Šumpersku dokončují vysazování stromů v místech, která v roce 2015 poničila vichřice. Živel tehdy polámal skoro 250 tisíc kubických metrů dřeva a způsobil mnohamilionové škody. Osadit bylo potřeba plochu o rozloze osmi set fotbalových hřišť.

Lesníci sázejí mladé jehličnany i listnáče. „Druhovou skladbu vybíráme vždy podle stanoviště, jak se nám jeví. To znamená, jestli je podmáčené, jestli tam je moc vody, málo vody, skalnatý terén. Nicméně zde se nacházíme v lokalitě, kde počítáme zhruba s 50procentním podílem jehličnatých dřevin, zejména smrků a případně modřínů. U ostatních dřevin je tedy dosázena jedle, javor klen a další dřeviny. Z tohoto pohledu, je to tedy 50 procent listnáčů a 50 procent jehličnanů,“ říká Tomáš Pospíšil, krajský ředitel Lesů České republiky ze Šumperka.

Hanušovický lesní správce René Šebek podobnou kalamitu nepamatuje a dodává, že zásah musel být rychlý, protože by jinak hrozily další kalamity: „Především pak hrozí kůrovcová kalamita, která obvykle následuje po kalamitě větrné. Pokud nedojde k rychlému zpracování, tak se namnoží podkorní hmyz, který následně napadá i stojící stromy. Dochází k dalšímu odumírání.“

Lesníci vysazují stromky v okolí Dolní Moravy

Po dvou letech mají Lesy ČR jasno o tom, jaké škody bouře způsobila. „Napáchala škody, které dnes vyčíslujeme zhruba 110 miliony korun. Znamenalo to 250 tisíc kubíků dříví, které padlo. Znamenalo to následně 480 hektarů holin, které musejí být zalesněny zhruba 2 miliony stromů,“ říká Václav Lidický, provozně-technický ředitel Lesů České republiky.

Osadit zbývá už jen 2-3 procenta z celkových 480 hektarů. Hotovo by mělo být nejpozději v červnu tohoto roku.

autor: zen
Spustit audio