Dva vlaky Leo Express jely na Orlickoústecku proti sobě

22. červenec 2020 09:17

Dva osobní vlaky dopravce Leo Express dnes ráno na Orlickoústecku vyjely proti sobě, zastavily zhruba 400 metrů od sebe. Ve vozech cestovalo celkem 16 lidí, nikomu se nice nestalo. Na místo míří drážní inspekce.

Mluvčí Leo Expresu Emil Sedlařík vysvětlil, že strojvedoucí soupravy z Králík nepočkal v Jablonném nad Orlicí na křižování s jiným vlakem a projel návěstidlo zakazující jízdu.

„V tu chvíli přenastavil výhybku a dostal se na špatnou kolej. Zareagoval a vlak zastavil. Strojvedoucí protijedoucího vlaku pohotově zareagoval a zastavil na pokyn návěstidla. Reálná vzdálenost vlaků byla v okamžiku zastavení přibližně 400 metrů. Vlak, který projel návěstidlo stůj, zastavil po 40 metrech,“ řekl Sedlařík.

Kvůli mimořádné události je v úseku Letohrad – Lichkov – Letohrad zavedena náhradní autobusová doprava. Spoje v úseku Ústí nad Orlicí - Letohrad – Ústí nad Orlicí jezdí včas a bez omezení. Za úsekem s náhradní autobusovou dopravou Lichkov – Moravský Karlov vlaky nabírají zpoždění cca. 10-20 min. Podle Správy železnic by měl být provoz na trati obnoven kolem 11. hodiny.

Za poslední týdny je to už několikátá mimořádná událost na železnici. V polovině července při srážce vlaků u Českého Brodu zemřel jeden člověk a 35 se zranilo, ještě vážnější následky měla nehoda u obce Pernink, kde zemřeli dva lidé a 24 se zranilo. Dnešní mimořádná událost u Jablonného nad Orlicí je bez zranění.

Další incidenty v Pardubickém kraji

Mimořádnosti se v minulém týdnu nevyhnuly ani trati mezi Pardubicemi a Chrudimí. Při vjezdu do stanice Medlešice na Chrudimsku večer 15. července vykolejil osobní vlak. Při nehodě nikdo nebyl zraněn. Na stejné trati k další mimořádné události i o dva dny dříve, kdy vlak projel na červenou. I tato událost se obešla bez zranění. Kvůli vyšetřování, které zahájila Správa železnic, byl ale provoz na trati na dvě hodiny přerušen.

Spustit audio

Související