Dvě restaurace v Pardubicích prodaly přes 100 kg polského kuřecího se salmonelou
Státní veterinární správa (SVS) upozornila, že se na českém trhu objevily dvě zásilky kuřecího masa z Polska, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely. Přes 100 kg masa bylo zpracováno ve dvou provozovnách v centru Pardubic.
U první zásilky se jedná o 240 kilogramů chlazených kuřecích čtvrtek. Maso bylo od příjemce zásilky z Březhradu distribuováno do stravovacích zařízení v Pardubicích.
Maso z fast foodu
Od příjemce (společnost Drůbeží ráj z Březhradu) směřovala zásilka kuřecího masa do Pardubic. Takřka 100 kg masa bylo zpracováno do pokrmů v provozovně Mix Grill a 15 kg v restauraci Cactus. Obě provozovny sídlí v Paláci Pardubice.
Přibližně polovinu masa, která byla v restauracích zamražena, se podařilo dohledat a bude neškodně zlikvidována v asanačním podniku. Zbytek masa z 240 kilogramové šarže byl využit k jiným účelům, než k lidské spotřebě.
Vzhledem k tomu, že se jedná v obou případech o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že zbylé kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou, riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální.
Tepelná úprava salmonelu zničí
Při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut.
V případě druhé zásilky jde o 300 kg kuřecích prsních řízků, které přišly do skladu firmy Bidfood v Chlumci nad Cidlinou.
V tuto chvíli SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Rusové se učí ze svých chyb a rychle obnovují síly, jsou hrozbou číslo jedna, varuje exšéf armády Opata
-
Uvítal bych, kdyby do Českého Švýcarska mohli lidé vcházet na vlastní nebezpečí, říká šéf parku Kříž
-
Bouřky přes víkend zasáhnou většinu Čech. Hrozí silné deště na Moravě a ve Slezsku
-
Když se z nenávisti stane zábava. Influenceři vydělávají na ‚hejtu‘, téma manosféry v popkultuře chybí