Dvě restaurace v Pardubicích prodaly přes 100 kg polského kuřecího se salmonelou

11. duben 2019 14:40

Státní veterinární správa (SVS) upozornila, že se na českém trhu objevily dvě zásilky kuřecího masa z Polska, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely. Přes 100 kg masa bylo zpracováno ve dvou provozovnách v centru Pardubic.

U první zásilky se jedná o 240 kilogramů chlazených kuřecích čtvrtek. Maso bylo od příjemce zásilky z Březhradu distribuováno do stravovacích zařízení v Pardubicích.

Maso z fast foodu

Od příjemce (společnost Drůbeží ráj z Březhradu) směřovala zásilka kuřecího masa do Pardubic. Takřka 100 kg masa bylo zpracováno do pokrmů v provozovně Mix Grill a 15 kg v restauraci Cactus. Obě provozovny sídlí v Paláci Pardubice.

Přibližně polovinu masa, která byla v restauracích zamražena, se podařilo dohledat a bude neškodně zlikvidována v asanačním podniku. Zbytek masa z 240 kilogramové šarže byl využit k jiným účelům, než k lidské spotřebě.

Vzhledem k tomu, že se jedná v obou případech o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že zbylé kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou, riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální.

Tepelná úprava salmonelu zničí

Při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut.

V případě druhé zásilky jde o 300 kg kuřecích prsních řízků, které přišly do skladu firmy Bidfood v Chlumci nad Cidlinou.

V tuto chvíli SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy.

autor: pta | zdroj: Státní veterinární správa
Spustit audio

Související