Dvě těla, jedno srdce, to je dogtrekking

2. srpen 2018

Kdo má psa s dobrou fyzičkou, rád chodí přírodou a nebojí se delších tras, může zkusit dogtrekking. Tento outdoorový orientační závod se už v Česku zabydlel. I v Pardubickém kraji má své příznivce, se základnou na Luckém Vrchu u Proseče.

Kdo to zkusí, tak brzy pochopí, že tady jde hlavně o rozvíjení souhry a pochopení psa a člověka. Při tomto závodu může být psovod se zvířetem propojen postrojem a vodítkem připjatým k bedernímu pásu, nebo vede psa pouze na vodítku. Jít na volno je zakázané. Předem určené trasy měří minimálně 80 kilometrů a více. Účastníci bojují o nejrychlejší čas.

„Spousta lidí jezdí i na kratší trasy a chlubí se tím, že absolvovali dogtrekking.  Ale to není ve skutečnosti pravda, protože abyste tento název mohli používat, musíte se psem absolvovat minimálně 80 kilomtrů a více. Takto jsou napsaná pravidla,“ objasňuje chovatelka sibiřských husky Petra Plisková. Plemena vhodná pro tento sport nemusí být jen severská, pořadatelé dokonce na stupních vítězů viděli i jezevčíka.

Vše začíná v kempové základně

Smyslem celého klání je sbírání bodů na jednotlivých závodech během MČR a na konci celé etapy vítěz získá titul mistr České republiky. „Než vše vypukne, účastníci mají den dopředu meeting, na kterém se ubytují a dozví se co nejvíc informací. Převezmou si mapu a itinerář. Následuje přenocování. Jakmile se ráno probudí, se sbaleným skoro 15kilovým batohem vyrážejí na několikadenní trasu. Při zdolávání cesty je jakákoliv pomoc od cizích lidí zakázaná, stejně tak s vámi nemůže jít žádný kamarád jako doprovod a nést vodu pro psa.“ Povoleno je, když v obcích požádáte domorodce o vodu pro psa.

Dogtrekking na Božím Daru

Musíte projít přes kontrolní body

Čím méně máte zátěže, tím lepší. Z 90 procent přespávají závodníci pod širákem, na karimatce ve spacáku. Se stanem je to o dost kilo navíc. Co ale musíte mít sbaleno v batohu, jasně udávají pravidla. Jestli se jimi řídíte, zkontroluje osobně na jednotlivých stanovištích určená služba. Na místech s označením písmenem K, musíte pouze kleštičkami procvaknout kartu, kterou dostanete už před startem. Trasu si nelze zkracovat. Pokud zabloudíte, v pravidlech je psáno, že nejkratší vzdáleností se musíte vrátit zpět na původní cestu. Narazit můžete i na tajnou kontrolu.

Povinná výbava v batohu podle MČR:

  • mapa
  • strava pro psa
  • plastová lahev na vodu pro psa
  • miska pro psa
  • dvě botičky pro psa

Proč by měl mít pes botičky, si můžete poslechnout ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.