Teplo z odpadků. Elektrárna v Opatovicích nevzdává plán na spalovnu

14. březen 2019 08:10

Teplo dodávané tisícovkám domácností do Pardubic, Chrudimi a Hradce Králové může být nejen z uhlí ale i z odpadků z černých popelnic. Vedení elektrárny v Opatovicích nad Labem totiž oprašuje plány na možnou výstavbu spalovny komunálního odpadu, ve které by teplo vyráběla.

Před 13 lety ovšem podobný záměr narazil na odpor a to se může znovu opakovat. V roce 2006 se proti spalovně komunálního odpadu postavili místní v referendu a jednoznačně ji odmítli, proti bylo víc než 90 % hlasujících, což bylo přes 860 lidí.

Část energie z opatovické elektrárny by mohla být z odpadů

Opatovická elektrárna

Uhelná elektrárna v Opatovicích nad Labem by v budoucnu mohla spalovat i odpady. V současné době dodává energii a teplou vodu do Pardubic i sousedního Hradce Králové a topí se v ní hnědým uhlím.

Elektrárna se ovšem plánu nevzdává, jak potvrdil mluvčí Martin Sýkora, mimo jiné proto, že se situace od té doby změnila a před obcemi vyvstává otázka, jak si poradí od roku 2024 s přísnějšími pravidly pro skládkování. Podle Sýkory by řešením byla právě moderní spalovna, ve které by se komunální odpad likvidoval a neležel by tak na skládkách. Ve hře je až 100 tisíc tun ročně.

Postoj Opatovic se zatím nemění, pokud by se věci kolem spalovny daly do pohybu, museli by zastupitelé vyhlásit nové referendum, a podle výsledků hlasování by pak postupovala i radnice. Jak řekl starosta zvolený za sdružení Opatovice podle vás Pavel Kohout, s plánem na spalovnu se musejí teprve detailně seznámit.

V tuto chvíli ale nic rozhodnuto není, vše je zatím ve fázi diskuzí. Potvrdil to i mluvčí elektrárny Martin Sýkora, podle kterého by trvalo roky, než by zařízení za několik miliard zprovoznili.  

Primátor souhlasí, hejtman ne

Primátor Pardubic Martin Charvát (ANO) se spalovně v Opatovicích nad Labem nebrání. I když tvrdí, že dává přednost třídění a recyklaci odpadu, všechno se podle něj vytřídit nedá a je lepší to, co zbyde, energeticky využít a ne jen uložit na skládku.

Odlišný názor na spalovnu má hejtman Martin Netolický z ČSSD, podle něj by se v Opatovicích stavět neměla a měla by se spíš využít kapacita stávající cementárny v Prachovicích na Chrudimsku, kde už teď odpad spalují a kam se dá vozit po železnici.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související