Elektromobil jako nový a baterie vybitá? Mýtus! Degradace akumulátoru je 1-2 % za rok, tvrdí odborník

23. září 2024

Co vydrží déle? Baterie nebo skořápka elektromobilu? Podle odborníka na elektromobilitu Tomáše Kadeřábka jsou první akumulátory pravěkem. To, že baterie vydrží maximálně pět let, je mýtus.

„První akumulátory trpěly na větší úbytek kapacity, než baterie pro současná auta. Ty dnešní mají akumulátory aktivně řízené, to znamená, že v létě se chladí a v zimě vyhřívají. K nám do firmy se vrací první vozidla po pěti letech operativních leasingů, a proto můžu z praxe potvrdit, že degradace baterie je jedno až dvě procenta za rok.

Baterka skutečně drží a auto přežije,“ říká Tomáš Kadeřábek, ale zároveň přiznává to, že pořizovací cena menších elektroaut je v porovnání s auty na spalovací motor, velmi vysoká.  

Dojezd elektromobilu kolem 500 kilometrů 

Velmi se také zvýšily dojezdy vozidel na jedno nabití. Ze dvou set kilometrů jsou dnes průměrné dojezdy mezi čtyřmi sty až pěti sty kilometry. Ale může to být i šest set kilometrů.

Elektromobil

„Síť dobíjecích stanic je u nás dostatečná. Sám jezdím čtyři roky a nabíjím různě po republice. Máme zatím v porovnání s jinými státy málo elektrických vozidel. Je to přibližně 30 000 osobních elektromobilů na pět a půl tisíce dobíjecích bodů. A těch rychle přibývá,“ pokračuje Tomáš Kadeřábek.

Jaké jsou možnosti nabíjení elektromobilů? A proč je elektroauto ideální pro lidi, kteří mají fotovoltaiku? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související