Epidemie respiračních onemocnění v Pardubickém kraji znovu zesílila, nejvíc u dětí

1. březen 2023 08:49

V Pardubickém kraji pokračuje epidemie respiračních onemocnění. Aktuální nemocnost je v průměru 2400 lidí na 100 tisíc obyvatel, jako hranici epidemie přitom hygienici berou, když je kolem 1700 případů na 100 tisíc obyvatel. Pomoct by ale mohly blížící se jarní prázdniny.

Nejvíc nemocných je podle hygieniků aktuálně na Pardubicku, kde v minulém týdnu bylo 3400 nemocných na 100 tisíc obyvatel, což je dvojnásobek toho, co se považuje za hranici epidemie. Nejméně případů bylo naopak na Svitavsku, kde se čísla dokonce dostala pod hranici epidemie.

Podle krajské epidemioložky Olgy Hégrové se to tak přelévá, takže za týden může být situace přesně opačná, než je teď.

Pomůžou jarní prázdniny?

Respirační onemocnění se nejčastěji šíří mezi dětmi do 14 let, tedy mezi školáky. „Jelikož se jedná o respirační nákazu, která se dobře šíří v uzavřeném kolektivu, tak když děti mimo školu, tak se určitě ty respirační nákazy zpomalí,“ předpokládá krajská epidemiolžka Olga Hégrová.

Zároveň se pořád dokola objevují i ty stejné nemoci: různé respirační viry, adenoviry, chřipka typu B, chřipka typu A.

Epidemie respiračních onemocnění je běžná každoroční věc, letošní průběh epidemie ale je i není podobný jako v minulosti. Hygienici předpovídali, že několik týdnů po Vánocích epidemie zesílí, pak zeslábne a touto dobou, že se vrátí, ale v mírnější podobě. To se nestalo tak úplně. „Platí to, ale ten útlum nebyl tak výrazný, kdy to pokleslo na tu epidemickou hranici a potom to šlo zase nahoru a zůstává to v nějaké rovině,“ popisuje situaci epidemioložka Olga Hégrová.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související