Antibiotika v Česku jsou. V Pardubickém kraji akutní nedostatek nehrozí

18. leden 2023 07:22

Sehnat antibiotika může být v na některých místech problém. V posledních týdnech je jich totiž nedostatek v celé republice. Podle ministerstva zdravotnictví proto měla na začátku tohoto týdne dorazit do Česka dodávka zhruba 10 tisíc balení penicilinu. Jaká je v tomto ohledu situace v Pardubickém kraji?

Lékárny v Pardubickém kraji obecně dostatek penicilinu mají. Například ty, které provozuje společnost Nemocnice Pardubického kraje (v Pardubicích, Chrudimi, Litomyšli, Svitavách a Ústí nad Orlicí), antibiotika mají. Někde jsou zásoby větší, někde menší, ale například v krajské nemocnici v Pardubicích jsou zásobení dobře.

Čtěte také

Závoz penicilinu obdrželi už před Vánoci, kdy byly větším množstvím přípravků zásobené lékárny, které měly pohotovost, a to jim prý stačí do dneška. V ostatních jmenovaných městech je situace obdobná, takže kritický nedostatek antibiotik rozhodně není.

I tak se může stát, že konkrétní typ nebo druh antibiotik v lékárně nemají, není to nic moc neobvyklého. Ale většinou se dají v dané lékárně buď objednat, nebo to zkusit jinde, případně může lékař předepsat něco jiného, pokud není konkrétní typ nebo značka antibiotik dostupný.

To potvrdila i mluvčí krajských nemocnic Kateřina Semrádová s tím, že pokud není k dispozici konkrétní druh penicilinu, jsou zásobeni jinými léčivy, kterými je možné ta původní plnohodnotně nahradit.

Zásoby se ale samozřejmě v jednotlivých lékárnách liší. Někde mají zásoby třeba na týden, deset dní, v jedné se vyjádřili i tak, že jich mají tolik, co by normálně stačilo na tři měsíce, ale samozřejmě poptávka je teď vysoká. V menších městech nebo v menších lékárnách může být ale dostupnost o poznání složitější.

Epidemie ještě neskončila

Vyšší spotřeba léků souvisí s vyšší nemocností populace. Epidemie respiračních onemocnění a chřipek v Pardubickém zatím na ústupu není.

Nemocných v minulém týdnu sice mírně ubylo, ale pořád se ta čísla drží nad hranicí epidemie. „V druhém kalendářním týdnu došlo k mírnému poklesu akutních respiračních nákaz, takže jsme se dostali na hranici 2000 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Pořád ještě toto číslo je dosti velké a na tomto čísle se podílí zejména okres Pardubice a okres Chrudim,“ říká krajská epidemioložka Olga Hégrová.

Nejčastěji jsou podle Hégrové nemocné předškolní a školní děti a pak také hygienici zaznamenali mírný nárůst nemocných ve věkové kategorii 65+. Nejvíce jsou rozšířené RS viry a chřipka typu A. Olga Hégrová předpokládá, že podobný stav nemocných bude i další zhruba tři týdny a pak se situace začne uklidňovat.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související