Fazole jsou zdravá luštěnina, která nabízí mnoho variant využití. Zkuste je udělat dušené s rajčaty

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Luštěniny jsou skvělá potravina! A fazole obzvlášť. Udělejte si je dušené s rajčaty (ilustrační foto)
0:00
/
0:00

Luštěniny jsou skvělá potravina! A fazole obzvlášť. Existuje jich spousta druhů, velikostí i barev, ale všechny jsou zdravé, plné bílkovin a navíc stojí pár korun. Vykouzlit z nich můžete opravdu báječné dobroty, které ocení všichni u stolu.

Chuť fazolí je příjemně neutrální, proto se dají kombinovat téměř s čímkoli. Výborné jsou třeba zeleninové polévky, které díky fazolím krásně zasytí a mohou fungovat i jako výborné hlavní jídlo. Parádní je i spojení s masem či uzeninami. Zkuste si je dnes udělat dušené s rajčaty podle našeho receptu.

Suroviny:
červená cibule, česnek 2 stroužky, olivový olej, sušený rozmarýn, sušený tymián, 2 pastyňáky, malá oválná rajčata 175 g, rajčatové pyré, konzervované máslové fazole 400 g, konzervovaná rajčata 800 g, sůl a čerstvě namletý pepř, petrželka na dozdobení

Postup:
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Do hluboké pánve vlijte olej a orestujte na něm cibuli, česnek, rozmarýn, tymián a špetku soli na středním stupni doměkka, asi 5-10 minut.
Pastinák oloupejte a nakrájejte na 2,5cm kousky. Vsypte je k cibuli, přidejte čerstvá rajčata a rajčatové pyré a opékejte dalších 10-15 minut, až pastinák i rajčata změknou.
Konzervované fazole slijte a propláchněte. Vsypte je k zelenině, přilijte konzervovaná rajčata a dobře promíchejte. Povařte 10-15 minut (od bodu varu), až omáčka zhoustne.
Dušené fazole podávejte posypané nadrobno nasekanou petrželkou.

Z fazolí můžete připravit i výtečné pomazánky a dokonce i dezerty!

Luštěniny jsou skvělá potravina! A fazole obzvlášť. Udělejte si je dušené s rajčaty (ilustrační foto)

Naše rada při přípravě klasických fazolí:
Fazole zalejte alespoň dvojnásobným množstvím vody a přidejte lžičku jedlé sody, která poslouží jako změkčovač. Namáčejte minimálně přes noc. Vodu pak vylejte, přidejte čerstvou, pro snížení nadýmavosti můžete přidat bylinky jako je bazalka, saturejka, oregano, majoránka či libeček, které zároveň vylepší chuť.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.

Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu

Osudy dobrého vojáka Švejka

Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET

Koupit

Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser