Flaška na noc dítě sice uspí, ale zubům neprospěje

21. březen 2022

Řeč je o tzv. flašce plné sytého mléka nebo sladké kaše, kterou někteří rodiče podávají svým nejmenším těsně před spaním. Cílem je dítě vydatně zasytit, aby v noci dobře spalo. Jenže to může mít pro dítě nepříjemné následky.

První zubní kazy skutečně vznikají z nočního popíjení. Stomatologové pro to mají speciální název: Kaz z dětské láhve.

Děti sice u láhve usnou, ale zbytky umělého mléka nebo kaše na předních řezácích jim ulpí. A protože v noci nejsou zuby přirozeně omývané slinami, nedochází k samočištění, a vytvářejí se ideální podmínky pro vznik zubního kazu.

Už první zoubek chce dokonalou očistu

Jak tedy dítě řádně nasytit a přitom mu nezadělat na zubní problémy? „Můžete dát miminku flašku, ale potom mu klidně přímo v postýlce vyčistěte zuby nebo klidně i jeden zoubek. Doporučuji malý měkký dětský kartáček s rovně zastřiženými štětinami nebo se mi osvědčily jednosvazkové kartáčky. Důležité je, nenechat dlouhodobě působit cukr na první zoubky," vysvětluje pardubická stomatoložka Šárka Klementová.

Dítě, čištění zubů

Pozor na přesnídávky a nápoje s hubičkou

K tvorbě zubního kazu přispívají sladké nápoje, cucavé bonbóny, lízátka, karamely, zkrátka všechny sladkosti, které dlouho ulpívají v ústech. Podle stomatoložky Klementové je lepší odměnou kousek čokolády, která se za minutu rozplyne v ústech. Lízátko dítě sice zabaví na půl hodiny, ale připravuje ho postupně o kvalitní chrup, který se ještě ani nestačil rozvinout. 

„Pozor také na ovocné přesnídávky a rádoby zdravé sladkosti v lákavých obalech s hubičkami určenými k cumlání. Maminky si dnes dávají pozor na bílý cukr, který má nálepku bílý zabiják. Ale i ovocný cukr vytváří v ústech sladkokyselé prostředí a jeho dlouhodobé působení není pro vývoj zubů dobrý. Ovocné taštičky s hubičkou sice dítě zabaví na delší dobu, ale…!" varuje zubní lékařka.

Je dobré zapojit zdravý selský rozum, dětem dopřát sladkosti, ale vybírat s rozmyslem. 

Jak moc je v péči o zuby důležitá pasta? A proč stomatoložka Klementová nedoporučuje barevné plomby pro děti? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.