Fontána na třídě Míru netryská, ucpaly ji květy akátů

15. květen 2018 13:05

U fontány na pardubické třídě Míru se v těchto dnech neosvěžíte. Zařízení je totiž už několik dní mimo provoz a ještě chvíli potrvá, než začnou vodotrysky zase pracovat.

Problémy způsobil rychlý nástup jara a hlavně rozkvetlé akáty, které jsou těsně vedle bazénů. Drahomíra Bačkorová se při natáčení reportáže dozvěděla, že i moderní technologie jsou na květy plné nektaru krátké.

„Na hladině plavou květy z akátu, které nám ucpávají celou technologickou část fontány a hrozí spálení čerpadel, která jsou velice drahá,“ říká Lenka Tobolková z pardubického městského obvodu. Fontána zatím netryská, a dokud nedojde k úplnému opadání květů, situace se nezmění.

Milan Tlapák ve strojovně fontány vybírá usazené květy

„Jsou tam filtrační systémy, ale dostali jsme se do stavu, kdy čtyři hodiny musí technik čistit celý uzavřený systém a následně fontána čtyři hodiny funguje a to si myslím, že je kontraproduktivní a dochází k tomu, že květy v nádržích kvasí a kazí se voda,“ vysvětluje Petr Janata, vedoucí odboru správy majetku potíže se zanesenou fontánou.

Při jednom čištění správce podle Janaty naplní květy přibližně padesátilitrový pytel.

Ve filtrech se také najde velké množství vlasů a srsti, protože ve fontáně nechávají lidé koupat psy. „A možná se i sami koupou, protože nevím, jak jinak by se tam vlasy dostaly. Děti tam občas hází drobné věci, které se nám potom těmi odpady splaví zpátky do té technologie,“ říká Tobolková.

Fontány v Pardubicích lákají k osvěžení, město přivírá oči

Fontána na třídě Míru v Pardubicích

Tryskající fontány zejména v horkých dnech lákají k osvěžení, raději to ale nedělejte. Pokutu sice nedostanete, ale voda ideální ke koupání není.

Ačkoliv je fontána mělká, vejde se do ní 30 m3 vody, ve strojovně pod fontánou je potom ještě jedna nádrž. „Tam je předfiltr, který zachytává nečistoty, které jdou do čerpadla a nahoru do fontány, aby se neucpávaly trysky,“ vysvětluje Milan Tlapák.

V současné době je filtr plný květů. „To se musí čistit, a když je toho hodně, tak se rozdělá a vyčistí celé čerpadlo. To trvá tři až čtyři hodiny,“ dodává.

Stromy na třídě Míru budou kvést ještě jeden až dva týdny. Až odkvetou, fontána zase začne fungovat.

Spustit audio