Fotbalisté Chrudimi se po 19 letech vracejí do druhé ligy

20. červenec 2018
Trenér chrudimských fotbalistů Pavel Jirousek (vlevo) a druhý trenér Pavel Matějka

Východočeskému týmu stačilo v posledních dvou zápasech získat jeden bod, což splnil hned v předposledním kole ČFL při utkání s Pískem. Favorit ČFL si tak vyzkouší roli outsidera ve vyšší soutěži.

Už v sedmé minutě rozhodujícího zápasu získala Chrudim jednogólový náskok a také to bylo příčinou toho, že nejen trenér, ale i hráči prožívali zápas v klidu. „Pokaždé, když se zápas od úvodu vyvíjí dobře, tak je trenér klidnější. A my jsme věděli, že ten jeden bod bude definitiva vítězství v soutěži, to nás uklidnilo,“ popisuje trenér MFK Chrudim Pavel Jirousek.

Tým se před sezonou rozrostl o nové posily: „Hráči přibyli takoví, na co ten klub má, ale chtěli jsme to hodně opřít o ty hráče, kteří si tu soutěž vybojovali.  Bohužel příprava byla velmi krátká, takže noví hráči neměli úplně prostor se zabudovat do toho týmu, doufám, že se každým kolem budeme zlepšovat.“ Také realizační tým získal posily. Do role druhého trenéra přibyl Pavel Matějka.

Chrudim v krátkém období před startem druhé ligy stihla čtyři přípravné zápasy. „Výsledkově to dopadlo příznivě, nicméně v přípravě se o výsledky nedá opírat. Spíš mě zajímala naše hra, a jak noví hráči zapadnou.“

Z favorita outsiderem

V minulé soutěži hrála Chrudim roli favorita, od pátého kola vedla. Teď čeká tým role outsidera: „Určitě nemůžeme hrát tak otevřenou hru, jako jsme hráli ve třetí lize, kde jsme byli ve spoustě zápasů lepší než soupeři. Teď musíme být opatrnější, musíme to hrát trochu zajištěněji.“

A jak Pavel Jirousek vidí šance týmu v druhé lize? „Když se podíváme, jak v posledních letech dopadli nováčci, tak je to tak padesát na padesát, půlka se udržela, půlka hned spadla. Z dlouhodobého hlediska ale bude těžké konkurovat soupeřům, kteří mají dvoufázové tréninky, super regeneraci, v podstatě jenom ten sport. Neznamená to ale, že nemůžeme překvapit a uděláme pro to maximum.

Pro fotbalového fanouška z východu Čech bude sezona hodně zajímavá, uvážíme-li, že v soutěži se vedle Chrudimi objevují také Pardubice, nebo Hradec Králové: „Bude to pikantní, i pro mě jako pro Pardubáka, ale nějakou nevraživost nevnímám. Zajímavé to ale určitě bude pro diváky, bude to mít určitě větší kulisu než ostatní zápasy a na to se můžeme jenom těšit.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.