Fotograf zachytil hvězdný vodopád nad Sečí

7. červenec 2016

Sečská přehrada není jen místo pro plavání, turistiku a rybolov, ale také okouzlující ráj Železných hor s výhledem ke hvězdám. Ten se nabízí prakticky kdekoliv dál od osvětlených oblastí. Výjimečný je potom pohled z vyhlídky jen kousek od zříceniny Oheb, pozůstatků hradu ze 14. století

Snímek fotografa a astronoma Petra Horálka ukazuje tento pohled v netradičním čase - v noci s hvězdami nad ním. Snímek nočního nebe nad sečským ostrůvkem je jedinečný.

Když Horálek po dlouho plánované cestě vystoupal na vyhlídkovou skálu a viděl Mléčnou dráhu nad sebou, vypadala podle jeho slov jako mlhavý hvězdný vodopád, který dopadá do přehrady někde za lesním obzorem.

Mléčná dráha jako na dlani

Na snímku, který vznikl 5. července 2016 ráno okolo 2. hodiny, je vidět Mléčná dráha - pohled do roviny Galaxie, hvězdného ostrova, jehož součástí je i naše Slunce. Nízko nad obzorem září žlutavý svit, způsobený umělým osvětlením z Čáslavi a Kutné Hory. Toto nepříjemné světelné znečištění naštěstí není při pohledu z Ohebu tak výrazné.


Jak se fotí Mléčná dráha
Fotograf použil profesionální zrcadlovku se širokoúhlým objektivem a pevným stativem.
Snímek vznikl jako panorama ze 47 jednotlivých záběrů, každý s expozicí 15 sekund.

Vysoko nad hlavou je načervenalá mlhovina v souhvězdí Labutě, která očima vidět není, ale citlivý fotoaparát ji zachytí. Nejjasnější hvězda na snímku je Vega ze souhvězdí Lyry.

Zelenavé a fialové cáry světla po obloze způsobuje světélkující vzduch desítky až stovky kilometrů nad zemí, nabuzený ultrafialovým zářením, které k nám nepřetržitě posílá Slunce.

Čtěte také

Letní podívaná na nebi
  • Mléčná dráha je v létě nejkrásnější. Právě v letních měsících se totiž díváme na naší Galaxii ve směru "dovnitř" k jejímu centru, kde je největší hustota hvězd. Abyste Mléčnou dráhu spatřili, stačí vyrazit daleko od měst a také se vyhnout nocím, kdy je příliš jasný Měsíc. Nyní zhruba do 14. července a znovu pak na přelomu července a srpna, kdy se Měsíc ocitá v novu.

  • Během letních nocí lze na obloze spatřit mnoho letících objektů. Mimo letadla, která poznáme podle toho, že blikají, můžeme během noci vidět i několik desítek umělých družic Země. Ty mají zpravidla neměnnou jasnost a pomalu přelétají přes celou oblohu. Slunce totiž během léta neklesá hluboko pod obzor jako v zimě a spousta družic tedy nezmizí v zemském stínu. Kdy a kde na obloze můžete jakou družici spatřit, vám pomůže najít portál www.heavens-above.com.

  • Celý červenec a první polovinu srpna můžeme sledovat hned tři jasné planety na pozdní večerní obloze - nad západem výrazný Jupiter a nad jihem načervenalý Mars se Saturnem.

Přehrada Seč

Čtěte také

autoři: Petr Horálek , pta
Spustit audio