Francie na každém rohu. Východní Čechy hostí Festival Frankofonie

6. březen 2018

Tanec, ragby, hudba, komiks. Jestli vám libě zní francouzština, tohle by mohla být akce přesně pro vás. Trvá od 6. až do 30. března. Bude oslavou frankofonní kultury a jejího jazyka.

„Francouzská aliance není jenom jazyková škola. Je to kulturní centrum. Pořádáme akce pro všechny. Není potřeba, abyste uměli francouzsky,“ říká ředitel Alliance Francaise de Pardubice Samuel Coeytaux.

Letem festivalovým světem

Všechno podle Barbory Gabrielové vypukne 6. března v pardubickém Divadle 29. „Na programu je taneční představení, které nabídne seskupení Les Alentours Rêveurs se svým zakladatelem Sergem Ambertem. Pokračovat se bude výstavou Ženy z Madagaskaru autorky Koléane Foxonet v Ekocentru Paleta 9. března.“

O den později si užijí sportovní fanoušci. A taky Samuel Coeytaux: „Můžete vidět ragbyový zápas Francie proti Anglii. Vím, že v Česku to není úplně běžný a známý sport. Utkání promítáme od 17:30 přímo ve Francouzské alianci.“

A třeba 22. března můžete od 19 hodin zajít na Zámek Pardubice. Uslyšíte dílo skladatele George Philippa Telemanna v podání souboru klasické barokní hudby Les follies Francoises. Je to součást Pardubického hudebního jara. „Zúčastnit by se měla delegace z Francouzské ambasády a Francouzského institutu v Praze. Do Pardubic přijede za účelem osobního setkání s našimi partnery, návštěvy důležitých kulturních míst pro Francouzskou alianci v Pardubicích,“ říká Gabrielová.

Barbora Gabrielová a Samuel Coeytaux

Nejenom Pardubice

Festival rozhodně překročí hranice města. V Hradci Králové si můžete vychutnat Kávu po francouzsku a pocitově vycestovat na ostrov Réunion. Zahraje taky skupina Chanson Trio Coucou. V Chrudimi otevřou 20. března dopoledne na Gymnáziu Josefa Ressela Komiksovou dílnu. Tento ročník festivalu zavítá i do Trutnova, kde si můžete v Kině Vesmír užít promítání filmu Kirikou a čarodějnice.

„V rámci Festivalu Frankofonie bude celý měsíc březen probíhat i tombola. Zájemci si mohou přijít zakoupit lístky do Francouzské aliance nebo budou k prodeji i během všech březnových akcí. Výherní cenou bude kniha s fotografiemi o Paříži, kurz francouzštiny nebo výrobky a služby francouzských kosmetických společností. Slosování výherců proběhne na poslední akci 30. března ve Chlenech,“ upřesňuje za organizátory Barbora Gabrielová.  

Taky celý březen je sbírka dětského oblečení pro dětský domov v Holicích. Pokud chcete udělat dobrý skutek, můžete nepotřebné oblečení přinášet přímo do aliance.

autor: Jakub Malý
Spustit audio