Fungují domácí testy na alergie? Lékaře nenahradí, ale v některých situacích pomůžou

11. červenec 2024 11:43

Kromě vysokých teplot znepříjemňují některým lidem v létě život alergie. Čekací doby v ordinacích alergologů jsou i u nás v Pardubickém kraji dlouhé. A tak někoho například před odjezdem na dovolenou může napadnout použít domácí testy na alergie, které se dají sehnat v lékárnách a které slibují určit diagnózu z kapky krve.

„Jsou tady testy na alergii na mléko, na takovou tu běžnou alergii a test přímo na vzdušné alergie,“ ukazuje domácí testy na alergie volně prodejné v lékárně pardubická farmaceutka Elena Nováková.

Test jako na covid

Testy fungují na podobném principu jako těhotenské nebo covidové testy, vysvětluje Lucie Korecká z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice: „Jsou na analýzu krve, na stanovení IgE protilátek proti tomu danému alergenu. Člověk se píchne do prstu, odebere kapilárou vzorek krve, kápne ho do prohlubně v tom testu. Pokud ten proužek vznikne, tak to znamená, že v té krvi máme ty protilátky IgE.“

Včela

To dokládá, že je člověk na danou věc alergický. Výsledek testu ale není stoprocentní. „Tady je vysoká pravděpodobnost tzv. zkřížené reaktivity. Nám sice vyjde test pozitivní na kočky, ale můžeme být alergičtí třeba na něco jiného. To je pro ty alergeny typické. Když to třeba porovnáme s testy, které známe na covid, tak tady u těch testů na alergie budu určitě vyšší riziko falešné pozitivity, nebo negativity,“ říká Korecká.

Výsledek je spíš orientační

Biochemička Korecká si dokáže použití samotestu představit v situaci, když rodič potřebuje rychle zjistit, zda je jeho dítě infekční nebo jde o alergickou reakci. Pokud si chce být ale člověk jistý, bez návštěvy lékaře se neobejde.

To tvrdí i předseda České společnosti alergologie a klinické imunologie Petr Panzner: „Pokud je pacient vyšetřen u lékaře, tak zvažuje veškeré další informace kolem toho, jak vypadají potíže, jaké je klinika, jaká je anamnéza, to znamená třeba časové souvislosti.“

Lékař pak může doporučit další vyšetření, třeba trávicího traktu u potravinových alergií nebo rentgen plic u astmatu.

Spustit audio

Související