Lidí s alergií na hmyzí bodnutí přibývá. Poprvé se může projevit i po padesátce

17. červen 2024

Bodnutí hmyzem, úrazy na trampolíně, přehřátí organismu, otravy houbami, tonutí - to jsou časté důvody, proč lidé v létě volají na linku 155.

„Velmi často teď řešíme přibývající alergie na bodnutí hmyzem. Dramatičtější reakce bývají na vosí nebo včelí bodnutí. Pokud ke štípnutí nebo bodnutí hmyzem dojde a vytvoří se jen menší otok, místo svědí a zarudne, vyřeší to většinou chladivý gel, popřípadě antihistaminika z lékárny,“ popisuje mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Alena Kisiala.

Léky na alergii mějte s sebou

V případě alergické reakce, která může přijít zcela nečekaně až v dospělém věku, to může být horší. Pokud vás po bodnutí začne svědit celé tělo, dojde k otoku jazyka, krku, začnete se dusit, volejte linku 155.

Otok po bodnutí hmyzem

„Může se stát, že alergii získáte až v dospělosti. Řešili jsme třeba u muže přes padesát let, nikdy nebyl alergický a najednou k němu došlo k rozvoji anafylaktického šoku. Pokud je ten člověk při vědomí, můžete mu podat led na cucání nebo nanuka nebo chladivý obklad na krk, pokud dochází k otoku,“ radí Alena Kisiala.

Pokud jste alergičtí na bodnutí hmyzem, noste při sobě antihistaminika. V případě bodnutí rychle rozkousejte dvě tablety a zapijte, aby začaly působit co nejdřív. Jedná se o chemické látky bránící organismus před účinky alergenů. Proto je dobré je mít nejen v lékárničce doma, ale hlavně při sobě na výletě nebo na dovolené.

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Alena Kisiala

Přetrhnuté klíště ani odřené koleno nejsou důvodem k výjezdu záchranky. Nevolnost po požití hub nebo přehřátí organismu u seniorů naopak ano.

„Záchranka přijede v Pardubickém kraji do dvaceti minut od zavolání. Záleží na tom, kde se člověk nachází. V Pardubicích je to rychlejší, ve vzdálenějších oblastech může být dojezd delší, například na Svitavsku nebo Červenovodsku,“ dodává Alena Kisiala.

Jak reagovat v případě následků přehřátí organismu u seniorů?  Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související