Galerie s továrním komínem a perleťovým leskem. Návrh z Ústí nad Orlicí zaujal i ve světě

17. únor 2023 06:40

Z bývalé administrativní budovy v areálu zaniklé textilky Perla v Ústí nad Orlicí by měla do budoucna vzniknout rozsáhlá galerie s názvem Galerie Perlou. Radnice místním představila za účasti autorů vítězný návrh architektonické soutěže. Projekt budí pozornost i světových odborných architektonických časopisů.

Architektonický návrh představuje třípodlažní galerii na místě bývalé kotelny, na kterou by měla navazovat kavárna. Architekti chtějí zachovat velkou část stávajících budov. „My jsme se snažili očistit stavbu té původní kotelny od nánosů, které se tam za poslední desítky let nakupily. Důležité je rozklíčovat, co je hodnotné, co je méně hodnotné. Ty méně hodnotné věci odstraňujeme, a ty více hodnotné posilujeme. A vkládáme tam vrstvu architektury 21. století,“ říká autor návrhu Ondřej Chybík.

Před galerií i kavárnou by mělo vzniknout upravené nádvoří s výraznou dominantou - původním komínem, které bude mít na sobě svítící logo ve tvaru Perly. „Komín je velice důležitý, protože historicky sloužil jako signál, že v Ústí nad Orlicí probíhal průmysl. My jsme rádi, že ten komín můžeme zachovat jako jeden ze symbolů města a jako výrazný orientační bod,“ dodal architekt.

Perleťová Perla

Jako jednotící prvek celé stavby by měla být perleťová barva, ze které by byly části nově použitých materiálů například na podlahách, zábradlích nebo nosných konstrukcích. „Pracujeme s materiálem, který má svou perleťovou barvu. Ještě nevíme, jestli to bude plech, nebo materiál na bázi skla, ale je to koncepčně velmi důležitá věc, která by tu perleťovost do místa opět vrátila,“ plánuje Ondřej Chybík.

Čtěte také

Vítězný návrh vzešel z anonymní architektonické soutěže, kdy porota nevěděla, čí práci hodnotí. Ateliér Ondřeje Chybíka patří k největším v České republice a má za sebou okolo 450 projektů. Jeho architekti by měli vytvářet i další stupně projektové dokumentace k nové galerii. „My jsme v tuto chvíli ve fázi vyjednávání o smlouvě o dílo. Pakliže se naše představy protnou, myšleno zejména finanční představy, tak v letošním roce bude zahájena projektová příprava až do dokumentace pro stavební povolení,“ popisuje starosta Petr Hájek (Oušťáci).

Návrh vzbudil velkou pozornost i v zahraničí - už o něm psala odborná architektonická média v Americe, Velké Británii, Itálii, Španělsku a dalších zemích. Po dokončení projektu bude radnice žádat o dotaci z programu na obnovu brownfieldů. Bez něj stavbu nejspíš nezahájí.

Spustit audio

Související