Grilujete rádi steaky? Zkuste je z hovězího pupku

14. červen 2018
Flank steak Vlastimila Laciny

Kuchař a majitel chrudimské restaurace Na Bídě Michal Sisák doporučuje tzv. flank steak. Je to hovězí pupek, prorostlý vytrénovaný sval, který má lahodnou chuť, a je křehký. Výhodou je i příznivější cena.

Jak na to?

  1. Před vlastní přípravou vyndejte pupek včas z lednice a nechte ho půl hodiny venku, aby mělo pokojovou teplotu. Je to celý šál masa, který se griluje v kuse, a teprve poté krájí.
  2. Než pupek položíte na rozpálenou pánev, lehce ho potřete olejem a potom zprudka opečte z jedné a z druhé strany. Osolit můžete až v závěru grilování.
  3. Po opečení nechte maso ještě deset minut odpočinout, aby se šťáva nasákla dovnitř. Nejlépe v mírně teplé troubě. Teprve potom kolmo na svalová vlákna steak nakrájejte na tenké plátky a zaprašte lehce pepřem. Samozřejmostí je ostrý nůž.

Vykostěné koleno a kedlubnové zelí na Beko fresh festivalu

O přízeň jedlíků na Beko fresh festivalu na pardubickém závodišti bude usilovat i chrudimská restaurace Na Bídě. A čím chtějí její kuchaři zaujmout?

„My nabízíme jako soutěžní jídlo marinované vykostěné koleno, kedlubnové zelí a majoránkovou buchtu. Vše posypané cibulovým prachem. Je to taková babiččina kuchyně. Koleno připravujeme na páře a pečeme pomalu přes noc na 80 stupňů, aby z toho vznikl masový dort. To se pak dá jíst i lžící. Doporučuji na spravení po flámu,“ usmívá se Michal Sisák.