Gymnázium a Střední odborná škola Přelouč chystá zásadní změny

29. prosinec 2020

Když roce 2011 rozhodli krajští radní spojit přeloučské gymnázium a učiliště do jediné školy, ozvala se řada kritiků, kteří namítali, že změna nedává smysl. Čas ukázal, že měli pravdu.

Současný ředitel Gymnázia a Střední odborné školy Přelouč Miroslav Pavlata proto chystá nápravu.

„V roce 2011 jsem ještě nebyl ředitelem na té škole. Ale už když jsem vstupoval do konkurzu, tak se mi spojení škol moc nezamlouvalo a připadalo mi, že oborů, které se na škole učí je příliš mnoho. Také jejich skladba byla příliš roztříštěná od automechaniků, strojních zámečníků, grafické obory, gymnázium. A to bychom chtěli změnit,“ říká Miroslav Pavlata. Problémem bylo také jednotlivé obory naplnit.

Nové obory

Konec některých oborů nebude jedinou změnou, které škola chystá. „Učni školu normálně dokončí, takže už nebudeme pouze od prvního září nabírat do prvních ročníků. Během tří let skončí také učební obor automechanik,“ vysvětluje Pavlata a dodává: „Chtěl bych do budoucna školu předělat na Gymnázium a Střední grafickou školu, což znamená, že bychom chtěli otevřít další obory, které se budou věnovat grafice.“ Novými obory, které škola nabídne od září roku 2021, budou maturitní obor fotograf a obor polygrafie. Už teď je o ně podle Pavlaty zájem.

Rekonstrukce budov

V současné době škola obývá čtyři budovy, ale také v tomto případě se chystají změny a dvě z nich opustí: „Během dvou let bychom se měli sestěhovat do budovy domova mládeže, který projde totální rekonstrukcí. Tam budou pokoje a nové zázemí pro výuku grafických oborů.

Změna přijde Pardubický kraj přibližně na 100 milionů korun. „Těším se na to moc, ale bude s tím spousta a spousta práce. Zase ale budeme v novém a budeme super moderní školou,“ uzavírá Miroslav Pavlata.

Spustit audio