Handicapovaní by měli do Senior taxi nastupovat pouze s doprovodem, apelují řidiči

23. září 2019

Lidé v Pardubicích využívají Senior taxi čím dál častěji. Služba ve městě funguje od poloviny loňského roku pod značkou Vi3. Klientům taxislužba vychází vstříc s dalšími novinkami.

Senior taxi zajíždí do více lokalit a rozšířila se i provozní doba. „Službu provozujeme nonstop, s tím že od půlnoci do šesti hodin ráno odvezeme zákazníka jen z nebo do nemocnice. Přes den seniory nově dopravíme do kostela, kulturních domů, nebo senior center,“ doplňuje spolumajitel taxislužby Josef Papoušek. Nadále však platí, že veškeré cesty musí být na území Pardubic. Dva speciálně označené vozy jezdí v té nejvytíženější době, tedy od 6 do 15 hodin. Přibyl třetí vůz vhodný i pro handicapované.

Nově můžou pardubičtí senioři využívat možnosti nástupu, nebo výstupu z jiného místa, než jaké je jejich trvalé bydliště. Ocení to hlavně v případech, pokud budou potřebovat odvézt od obvodního lékaře do nemocnice, lékárny a podobně.

Handicapovaní senioři by měli mít doprovod

Vozový park Senior taxi je bohatší o další vůz, v kterém je možné převážet klienty s handicapem. „Za všechny kolegy řidiče bych rád připomněl, že osoba na mechanickém invalidním vozíku musí mít s sebou doprovod, který pomůže při přechodu z vozíku do vozidla a naopak. V případě, že nebude mít po ruce doprovod, řidič je oprávněn poskytnout pouze základní pomoc.“  Taxislužba převáží i asistenční psy.

Bez průkazky ani kilometr

Převoz za sníženou taxu 25 Kč je možný jen s průkazem Senior taxi. Žádosti vyřizuje odbor sociálních věcí Magistrátu města Pardubice. Pro vyřízení je nutné předložit občanský průkaz, a průkaz ZTP, ZTP/P (je‐li vlastníkem). V případě splnění podmínek a předložení všech potřebných dokladů je průkaz Senior taxi vydán ihned. „Pokud si průkaz zapomenete, vůbec nemá smysl s řidičem smlouvat. Průkazka slouží ke kontrole a také k označení jízdy, že proběhla,“ usmívá se Josef Papoušek.

Odpoledne seženete taxi snadněji

Podle Josefa Papouška jsou nejvytíženější dopolední hodiny, kdy lidé často jezdí k lékaři. Ideální je tedy, objednat se den dopředu. Ale jsou i případy, kdy si senioři zamluví termín i s měsíčním předstihem. Klienti Senior taxi se mohou objednávat na telefonním čísle 770 149 149. Vozidla žluto bílé barvy jsou speciálně označená nápisem Senior taxi Pardubice se znakem města včetně uvedené ceny, což je 25 Kč včetně DPH za jízdu jedním směrem.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související