Pardubické Senior taxi začalo jezdit i do kostela nebo na zámek

3. červenec 2019

Senioři v Pardubicích můžou speciálními taxíky jezdit i na další místa. Radnice se rozhodla po roce fungování tuto službu rozšířit, a to na základě požadavků klientů.

Senior taxi dnes využívá 3000 lidí, doteď mohli jezdit k lékaři, na rehabilitaci, na úřad, poštu, hřbitov nebo do divadla. Od srpna je taxikáři dovezou třeba i do kostela, na zámek, na dostihové závodiště, nebo k domovům pro seniory.

„Jsem velice spokojená, jezdím do lékárny a k lékaři,“ pochvaluje si službu paní Jana Nováková. Jízdu taxíkem může využít čtyřikrát do měsíce a pro ni je limit dostatečný. „Já třeba dva měsíce nic nemám, ale pak jsem jeden měsíc využila všechny čtyři jízdy.“ A nestěžuje si ani na řidiče taxislužby. „Jsou slušní, ohleduplní, všechno super.“

S jedním z vozů jezdí Radim Valeš. Senioři jsou podle něj jako cestující klidnější než ostatní pasažéři. „Možná je s nimi trochu víc práce, na druhou stranu líp se s nimi jezdí a komunikuje. Chtějí si povídat a já teď už znám všechna oddělení pardubické nemocnice a asi už bych dokázal být i obvodní lékař, protože jsem dokázal projet všechny nemoci a v tomhle směru už jsem dost zdatný,“ dodává s úsměvem.

Se seniory má prý i úsměvné zážitky. „Třeba vyběhla paní, 93 let, velký kufr, kabelku, a že by potřebovala dovézt na nádraží, že jede na letiště a letí do Švýcarska. To mi přišlo fajn.“

Kostely, seniorcentra, zámek

Služba je rozšířená o další místa, kam se mohou senioři nechat dovézt. „Bylo potřeba to rozšířit. Jsou tam místa, která jsou vítána a potřebovali je. Ať už to jsou seniorcentra, zámek nebo kostely. Takže opravdu si to žádali, nebyly to jen hřbitovy, ale i tohle. Vyšli jsme jim vstříc,“ říká majitel taxislužby Josef Papoušek.

Nejčastěji využívaná je služba ve všední dny od rána do odpoledne. „Od 6 hodin od rána do 15 hodin garantujeme tři vozidla v provozu. Za rok zkušeností víme, že 90 procent objednávek bylo od rána do odpoledne a podvečera.  V průměru je to denně od čtyřiceti do šedesáti objednávek. O víkendu je zájem skoro nulový,“ doplňuje Papoušek.

Senior zaplatí za cestu 25 korun, zbytek přepravci zaplatí město. Službu může každý zákazník využít maximálně čtyřikrát za měsíc.

Spustit audio

Související