Senioři z Holic dojedou taxíkem za 20 korun na nákup i k holiči

22. srpen 2019 16:30

Od září budou moct lidé starší 65 let v Holicích na Pardubicku využívat při cestě k lékaři, na nákup nebo kamkoli jinam taxík. Tamní radnice se na tom domluvila s místním sanatoriem Topas, které bude zvýhodněnou taxislužbu provozovat.

„Je to dobrý nápad, protože když je člověk nepojízdný a někam potřebuje, tak tohle je výborné. Já třeba musím všude jezdit autobusem,“ reaguje na možnost využít taxík pro seniory paní Jaroslava, která právě odchází z polikliniky. Taxislužba by mohla případné pasažéry ale vozit, kam budou chtít.

„Nemusí to být nutně k lékaři, může to být na nákup, na návštěvu, ke kadeřníkovi, na hřbitov,“ řekla za provozovatele budoucí přepravní služby sanatoria Topas vedoucí Alena Holoušová. Podle ní bude zatím fungovat jen ve všední dny od 12 do 16 hodin. Za jednu jízdu po městě si taxikář naúčtuje 20 korun.

Do taxíku jen s průkazkou

„Když bude služba provozována mimo Holice, tak tam samozřejmě budou platit trošku jiné finanční podmínky, dodává Holoušová. Na přepravu lidí bude provozovateli přispívat holická radnice 30korunovým doplatkem za jízdu.

Nárok na svezení budou mít pouze držitelé karty Seniortaxi, vydávat ji lidem starším 65 let bude městský úřad. „Zejména proto, aby poskytovatel té služby měl možnost seniora ztotožnit pouze na základě specifického čísla, nikoli osobních údajů,“ dodal Starosta Ondřej Výborný (nez.).

Vozidlo taxislužby bude vybavené i zvedací plošinou a bude tak uzpůsobené i pro vozíčkáře a další držitele karty ZTP a ZTP/P. Doprovod bude mít jízdu zadarmo a stejně tak asistenční pes.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související