Hazardní hra je tanec na tenkém ledě. Jak se neutopit?

29. březen 2022

Sledujete výherní čísla v loterii? Koupíte si občas los nebo si vsadíte na výsledek sportovního zápasu? V tom případě jste hráčem hazardních her, které mají být primárně zábavou, a to je v pořádku. „Pokud vás ale hra začne omezovat časově i finančně, je ten nejlepší čas zastavit se,“ říká ředitel Institutu pro regulaci hazardních her Jan Řehola.

První příznaky závislosti na hazardu jsou plíživé a nenápadné, stejně jako u jiných druhů závislostí. Člověk upřednostňuje hraní stále častěji, zanedbává rodinu, práci, zvyšuje sázky, začne si půjčovat, začne lhát svým blízkým. 

Proto existuje projekt Zodpovědné hraní, který spojuje různá centra pomoci závislým hráčů. Nejde jen o pomoc psychologickou, ale i praktickou, pokud už je třeba řešit finanční stránku rodiny. Více najdete na www.zodpovednehrani.cz.

Zakazovat hazard ne, regulovat ano

V posledních letech došlo k výraznému omezení hazardních her u nás.  Hrací automaty nenajdete v žádné restauraci, herny a kasina musí být ve speciálních prostorech, které jsou velmi přísně regulované. Proto také počet takových provozoven v posledních deseti letech ubyl o devadesát procent.

„Bohužel tyto provozovny nezmizely, ale fungují nelegálně. Celní úřad nedávno odhalil v České republice 1 069 nelegálních heren. Přitom těch legálních je jen 1 007. I to umí restrikce,“ varuje ředitel Institutu pro regulaci hazardních her Jan Řehola.

Institut pro regulaci hazardních her vyvinul ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví program, který rozpozná začínající příznaky závislosti u hráčů. Jak funguje? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související